Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje živine
  • 19.03.2022. 16:30

Ruskom tržištu nedostaju jaja za nasad - uvoze iz EU?

Rusija je inače uvozila oko 20 odsto ovih jaja, prvenstveno iz EU. U 2020. je uvezla 700 miliona komada.

Foto: Depositphoto/branex
  • 211
  • 116
  • 0

Ruska živinarska industrija suočila se sa nedostatkom jaja za nasad u inkubatorima. Dakle, tamošnja je veterinarska inspekcija Rosselhoznadzor uvela nova ograničenja uvoza od grupe evropskih dobavljača, navodi Poultryworld.

Njihova prosečna cena u Rusiji se udvostručila u poslednjih nekoliko meseci, dostigavši 40 rubalja što je 0,55 dolara po jedinici. Potražnja za njima je u januaru 2022. godine premašila ponudu za skoro 30 odsto što je dovelo do rasta cena.

Delovanje epidemije ptičjeg gripa

Glavni razlog nestašice su veterinarske restrikcije koje je Rosselhoznadzor uveo krajem 2021. i početkom 2022. na uvoz proizvoda od živine iz Nemačke, Francuske i Holandije nakon izbijanja ptičjeg gripa u ovim zemljama. Ovakav je trend povezan i sa sve većom potražnjom za jajima za nasad u Kini.

Albert Davlejev, predsednik ruske konsultantske agencije Agrifood Strategy, rekao je da je situacija slična stanju na tržištu 2021. godine što je ograničilo rezultate tamošnje proizvodnje živine i podstaklo rast cena.

Ta zemlja zadržava uvozne kvote živine na nivou od 364.000 tona. Do te odluke su doveli smanjenje proizvodnje i rekordna domaća potražnja.

Cena po komadu na ruskom tržištu u aprilu 2021. se skoro udvostručila i dostigla 30 rubalja što je 0,35 dolara.

Davlejev je dodao da bi ovaj put nedostatak mogao naterati neke farme živine da ih nabave od nepouzdanih dobavljača što bi povećalo rizik da se suoče s raznim bolestima i većom smrtnosti živine.

Smanjenje zavisnosti od uvoza

Rusija je inače uvozila oko 20 odsto ovih jaja, prvenstveno iz EU. U 2020. je uvezla 700 miliona komada. Sergej Lahtjuhov, generalni direktor Ruske unije uzgajivača živine, rekao je u februaru da se u 2022. veruje da će ova brojka biti niža zahvaljujući merama koje je rusko ministarstvo poljoprivrede preduzelo 2021. sa ciljem suzbijanja zavisnosti od uvoza. 

Još uvek se ne zna kakva je situacija s obzirom na sankcije koje je uvela Evropska unija. 


Povezana stočna vrsta

Živinarstvo

Živinarstvo

Pod živinarstvom prvenstveno podrazumevamo uzgoj kokoši, ćurki, gusaka i pataka. Od živine se dobijaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su i... Više [+]

Tagovi

Živinarstvo Jaja Jaja za nasad Valenje Rusija Ptičji grip


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu