Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alltech Hrvatska
  • 26.11.2020. 10:30

Rizik od kontaminacije mikotoksinima u ovogodišnjoj žetvi i kako utječe na proizvodnju

Kontaminacija mikotoksinima stalno je prisutna na farmama i predstavlja potencijalnu opasnost. Stoga je tvrtka Alltech provela istraživanje i analizu njihovog sadržaja u stočnoj hrani diljem Europe.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 701
  • 226
  • 0

Tvrtka Alltech® provela je istraživanje ljetne žetve za 2020. godinu, s ciljem analize sadržaja mikotoksina u stočnoj hrani čija je kvaliteta i sigurnost važna tema u poljoprivredi.

Nepredvidive vremenske prilike poput suše na istoku i jugoistoku Europe, ali i višak oborina na zapadu imale su utjecaj na prisutnost specifičnih plijesni i mikotoksina u različitim regijama.

Kako ih prepoznati i koje probleme uzrokuju?

Većina proizvođača smatra njihovu prisutnost kroničnim problemom koji se javlja tijekom duljeg razdoblja, ali ne mora uvijek rezultirati akutnim simptomima. Bez obzira na to, ishod će biti lošije performanse i manja dobit.

"Različiti mikotoksini imat će različitu toksičnost, načine djelovanja i zdravstvene učinke, što će utjecati na konačnu zaradu farme. Ako stoka ima smanjen unos hrane čime nastaju i slabiji proizvodni rezultati, narušen je integritet njihovih crijeva, smanjen prirast te slaba plodnost - sve su to potencijalni znakovi koji ukazuju na njihovu prisutnost", upozorava dr. med. vet. Radka Borutova, voditeljica europskog odjela tehničke podrške u Alltechovom® timu za upravljanje mikotoksinima. 

Uzorci s farma diljem Europe

Preliminarni rezultati istraživanja temelje se na 176 uzoraka ječma, pšenice, kukuruza, kukuruzne silaže, travne silaže, sjenaže lucerne, trave, graška, zobi, sačme suncokreta, pšenoraži i soje. Prikupljeni su s farmi ili tvornica stočne hrane diljem Europe, uključujući Rusiju, Španjolsku, Portugal, Dansku, Mađarsku, Njemačku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Češku, Estoniju, Latviju i Hrvatsku.

Ispitivanje je provedeno u laboratoriju ove tvrtke u Dunboyneu u Irskoj, a svaki pojedinačni uzorak hrane testira se na 54 mikotoksina koji se najčešće nalaze u krmivima. Osim toga, provodi se i procjena potencijalnog rizika od kombinacije ovih tvari u uzorcima stočne hrane, što se iskazuje kao ekvivalent razine rizika (REQ). 

"Rezultati ukazuju na umjeren do veći ukupni rizik od kontaminacije mikotoksina u ovogodišnjim usjevima. Međutim, konačna opasnost ovisi o vrstama i kategorijama životinja koje su izložene određenim koncentracijama i njihovim kombinacijama u gotovoj hrani za životinje", naglašava Borutova. 

Sve veća prisutnost novih

Pojašnjava kako rezultati u trenutku objave pokazuju da je 76, odnosno 74% svih uzoraka bilo kontaminirano fumonizinima i trikotecenima tipa B. Osim toga, u posljednjih nekoliko godina je sve veća prisutnost novih mikotoksina; od 176 dosad analiziranih uzoraka, više od 73% sadržavalo je specifične kao što su beauvericin, moniliformin, phomopsin A, alternariol i enniatin A i B.

"Zearalenon (ZEN), koji može imati značajan utjecaj na plodnost većine vrsta, otkriven je u gotovo 10% uzoraka. Aflatoksin B1 (AfB1), pripadnik vrste Aspergillus i posebno štetan, otkriven je u manje od 5 % analiziranih uzoraka - što je manje od očekivanog s obzirom na sušnije uvjete u većem dijelu srednje i istočne Europe ove godine", precizira ova stručnjakinja. 

Prosječan broj mikotoksina u uzorku je 4

Kaže kako je utvrđena značajna razlika u razinama kontaminacije kod kukuruza te ostalih žitarica: pšenice, ječma i zobi. Prosječan broj ovih tvari otkrivenih u uzorcima kukuruza iznosio je 7,6 dok je kod ostalih žitarica iznosio 3,5.

"Ova razlika odražava se na ekvivalent rizika (REQ), kao i na rizik pri korištenju tih sirovina u hranidbi pojedinih vrsta i kategorija životinja. Primjerice, za krmače i nazimice ovogodišnji uzorci kukuruza predstavljaju veći rizik od mikotoksina, ali kada se iste životinje hrane ostalim žitaricama, rizik se smatra manjim", komentira Borutova. 

Kako učinkovito smanjiti djelovanje mikotoksina na mliječnim farmama

Rezultati pokazuju da su u svakom analiziranom uzorku otkrivena četiri mikotoksina, a više od 94% uzoraka sadrže njih dva ili više. To ukazuje na potrebu da proizvođači uzmu u obzir i problem kontaminacije s više vrsta.

Broj prisutnih u sastojcima hrane za životinje od presudne je važnosti jer ona koja ih sadrži više predstavlja veći rizik za performanse i zdravlje od one koja sadrži samo jedan ili dva. To može biti rezultat interakcijskih kao i sinergijskih učinaka između njih. Gotovo svi uzorci, točnije njih 99 % bili su kontaminirani najmanje jednim.

"Znamo da konzumacija hrane kontaminirane čak i niskim razinama mikotoksina utječe na zdravlje i performanse životinja, pa proizvođači ne bi trebali zanemariti potrebu zaštite od njihove prijetnje čak ni u situacijama nižeg rizika", rekla je.

Proizvođači moraju mjeriti rizik u vlastitom poslovanju te koristiti testiranja i učinkovite programe upravljanja kako bi osigurali najmanju moguću prijetnju zdravlju životinja.

Prijavite se na webinar i pratite konačne rezultate

Rizik za neke usjeve koji se kasnije beru i žanju, kao što su kukuruz i kukuruzna silaža, tek treba u potpunosti utvrditi, a konačni rezultati istraživanja očekuju se krajem studenog.

Možete ih pratiti sudjelovanjem na besplatnom webinaru na kojem stručnjaci tvrtke Alltech® analiziraju rezultate istraživanja. Održat će se 9. prosinca 2020. a vodit će ga upravo dr. Radka Borutova koja će dati ključne informacije potrebne za smanjenje rizika, zaštitu od mikotoksina i povećanje produktivnosti na farmi.

Prijaviti se možete ovdje.

Više o Alltechovim rješenjima za upravljanje mikotoksinima pogledajte u videoprilogu:

Izvor: Whitaker T. B. (2006.): Sampling Foods for Mycotoxins, Food Additives and Contaminants, 23:1, 50-61, a originalno objavio Feed Navigator, studeni 2020.


Tagovi

Alltech Mikotoksini Istraživanje ljetne žetve Stočna hrana


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Alltech Hrvatska d.o.o.

Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2339 588, fax: +385 1 2339 008, e-mail: amasar@alltech.com web: https://www.alltech.com/hr-hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]