Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trojke
  • 09.08.2022. 10:00
  • Šumadijski okrug, Šume, Topola

Retkost u govedarstvu: Krava u Šumadiji otelila trojke

Kod krava je u 95 odsto slučajeva jedno tele, a tri teleta je jako retko, kazao je veterinar koji je pomogao prilikom teljenja Đorđe Marković.

Foto: Toppress
  • 233
  • 219
  • 0

Običaj je da se na selu kada se teli krava pozove pola komšiluka, uglavnom jakih i sposobnih muškaraca kako bi pomogli prilikom teljenja. Ali, Milan Ristić iz sela Šume kod Topole nije pozvao svoje komšije, već veterinara koji je zajedno sa njim otelio njegovu kravu koja je na svet donela tri prelepa i zdrava teleta, piše Toppress.

"Domaćini se raduju kada ovca ojagnji trojke, možete misliti koja je ovde radost kada se rodilo tri teleta. To je baš retkost, ja u svojoj dugogodišnjoj karijeri imao sam samo jedan slučaj da su bile trojke i evo sada opet.

Sve je prošlo kako treba, grlo je bilo u priplodnoj kondiciji zdravo i jako što je dosta doprinelo ovakvom ishodu. Kod krava je u 95 odsto slučajeva jedno tele, a tri teleta je jako retko", kazao je za ovaj medij veterinar koji je pomogao prilikom teljenja Đorđe Marković.

Širenje stočnog fonda

Ovaj doktor veterine ističe da je za životinju ovaj broj mladunaca i sam porođaj jako iscrpljujuć i samim tim i rizičan, ali kada se spoji iskustvo i struka onda greške nema. U štali kod Ristići još je pet odraslih grla, a podmladak koji je stigao verovatno će i ostati na imanju kako bi se proširio stočni fond.

Ipak, Agroklub je ranije već beležio "trojke", pa smo pre dve godine preneli vest o porodici Pavlović iz sela Živica, nedaleko od Guče, koja se prinovila sa Ružom, Beljom i Šaronjom, a 2016. godine u blizini Loznice, u selu Kozjak krava Ruška je na svet takođe je donela tri teleta. Ovakav slučaj desi se jednom na 1.000 krava, rekli su tada veterinari. 

U susednoj Bosni i Hercegovini, kao i u Hrvatskoj bilo je slučaja kada je krava otelila čak četiri teleta!


Tagovi

Tri teleta Krava otelila Đorđe Marković Retkost Milan Ristić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.