Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) u 2018. godini u Srbiji se nalazilo između 100 i 200 jedinki.
Resavka predstavlja autohtonu rasu svinja koja je nastala skoro u isto vreme kad i moravka. Nesistematskim ukrštanjem krmača šumadinke i mangulice sa nerastovima berkšira u području sliva reka Velike Morave, Mlave i Resave, kao i u istočnim brdovitim krajevima Srbije, nastala je pegava rasa svinja. Pege koje uvek poseduje mogu biti u nekoliko različitih boja - crvene, žute ili crne.
"Nabavio sam ih od jednog prijatelja sa Radan planine, slučajno sam saznao da ih tamo ima nekoliko i kada sam pozvao tog čoveka i pitao da mi proda, rekao je: 'Neću ti prodati, poklanjam ti, dođi i vozi ih'. Pored dvadesetak priplodnih krmača hibridnih mesnatih rasa već nekoliko godina imam i mangulice pa sam želeo da ubacim još neku autohtonu rasu", kaže Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole i dodaje da je to stara, zaboravljena rasa, otpornije su i izdržljivije od mesnatih rasa koje se obično odgajaju kod nas i u svetu.
Raste interesovanje za domaćim rasama svinja, ali ih i dalje malo ima
"Sporije rastu i sazrevaju, legla su malobrojna, prase u proseku šest do osam prasadi. Hrane se prirodnom hranom, nerado jedu koncentrat, a obožavaju da su u prirodi."
Kako se ova retka rasa svinja dobro prilagodila uslovima u Šumadiji, osemenjena je tri puta i iz sva tri prašenja donela je na svet zdrave i isto tako izdržljive mladunce.
"Resavka je kod mene već oko dve godine. Ovo joj je treće prašenje, do sada je rodila dva puta po osam prasića iz parenja u čistoj rasi. Sada je oprasila 10 mladih iz 'mešovitog braka'. Ovoga puta je parena sa mužjakom koji je 50 odsto mangulica i 50 odsto divlja svinja, jako su neobični prasići za sada", ističe naš sagovornik.
Ovaj domaćin se već godinama bavi svinjarstvom, uslužno priprema mesne delikatese isključivo iz domaće proizvodnje. Kako je objasnio, meso autohtonih rasa svinja je posebnog ukusa, a veliko interesovanje kupaca je upravo za proizvodima od ovih rasa.
"Meso resavke je neverovatno prijatnog ukusa, čvarci, suvo meso i slanina su nezaboravan doživljaj za svakoga ko voli dobar, ukusan zalogaj. Tako da pored mangulica moji kupci mogu da pazare i resavke. Godinama se bavim svinjarstvom, prodajem prasiće, tovljenike, priplodni materijal. Radim i uslugu pečenja, sušenja mesa.
Generalno, svinjarstvo zna da bude opasan porok, kao kockanje ili igre na sreću", ocenjuje Jovanović i dodaje da posle skoro 25 godina bavljenja ovakvim stočarenjem još uvek nije siguran da li je to biznis ili hobi, ali je siguran da ovoliki obim posla radi u nekoj od zemalja razvijenog zapada zaradio bi "neuporedivo više novca".
Telo resavke je srednje dugo i široko. Glava je duga i uska sa klopavim ili poluklopavim ušima. Boje je šarene sa gustim i glatkim čekinjama žuto-crne boje. Pripada grupi srednje stasnih rasa mesno-masnog tipa. Krmače su teške oko 140 kg, a nerastovi oko 160 kg. Krmače prase sedam, osam prasadi. Dobro koristi hranu i lako se tovi.
Inače, prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) u 2018. godini u Srbiji se nalazilo između 100 i 200 jedinki ove ugrožene rase svinja.
Foto prilog
Tagovi
Autorka