Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo
  • 06.01.2023. 13:30
  • Pčinjski okrug, Vranje

Remont stada u ovčarskoj proizvodnji

Za uspešnu obnovu stada potrebno je poznavati njegovu starosnu i polnu strukturu, kao i proizvodne i starosne osobine životinja.

Foto: Gordana Nastić
  • 354
  • 223
  • 1

Obnova ili zamena, odnosno remont stada je postupak kojim se izlučene ovce u ovčarskoj proizvodnji zamenjuju prirodnim podmlatkom. Remont se obavlja procentualno svake godine da se ne bi smanjila njegova proizvodnost. Otuda je za uspešnu obnovu stada potrebno poznavati njegovu starosnu i polnu strukturu, kao i proizvodne i zdravstvene osobine životinja.

"Cilj proizvodnje je meso i mleko, odnosno da li se akcenat stavlja na mesnatost ili mlečnost prilikom selekcije kao i mogućnost proširenja stada", ističe savetodavac za stočarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi Srđan Zafirović.

Starija grla manje otporna

Izlučenje na osnovu starosti je, po njegovim rečima, najčešći razlog zamene postojećih grla. Ovo tim pre što starija grla imaju manju otpornost na bolest, potrebno im je duže vreme da ostanu sjagnjasta, procentualno daju manji broj jagnjadi, kolostrum je lošijeg kvaliteta, daju manju količinu mleka, u suštini imaju manju proizvodnost od mlađih grla.

Ovčije mleko zdravije, ali ipak slabo zastupljeno u ljudskoj ishrani

"Kod nas se u većini slučajeva ovce iskorišćavaju od šest do sedam godina, odnosno oko pet jagnjenja, a nakon toga proizvodnja opada. U ovom slučaju starosna struktura stada bi bila 22 do 24 odsto jednogodišnjih, 20 do 22 odsto dvogodišnjih, 18 do 20 odsto trogodišnjih, 14 do 16 odsto četvorogodišnjih, devet do 11 odsto petogodišnjih i pet do sedam odsto ženskih grla starosti šest do sedam", ističe Zafirović i dodaje da na osnovu starosne strukture možemo odrediti koliko je potrebno priplodnog materijala za zamenu starih ovaca.

Izlučenje na osnovu starosti je, po Zafirovićevim rečima, najčešći razlog zamene postojećih grla

Prema njegovim rečima svake godine iz stada treba isključiti i nisko proizvodne kao i bolesne životinje gde je lečenje ekonomski neisplativo. Osim navedenih, jedan od glavnih razloga za izlučenje je i neplodnost. Neoplođena grla mogu svake godine ostati u stadu tokom cele godine i tako povećati troškove, zbog toga je neophodno posle pripusta sprovesti kontrolu bremenitosti, pa na osnovu toga doneti odluku o lečenju ili izlučenju grla.

"Na osnovu ovih pokazatelja utvrđuje se broj životinja koje treba zameniti i broj mladih grla koja ćemo da dobijemo u toku godine i od kojih planiramo da određeni broj izdvojimo za priplod. Na osnovu ovih pokazatelja godišnju obnovu stada treba računati na minimalno izlučenje od 17 odsto", kaže naš sagovornik.

Remont stada tokom cele godine

Zafirović ističe da zamenu jedinki iz stada treba obaviti prilikom pripreme za pripust kako bi u sezonu parenja ušle zdrave životinje koje su u dobroj priplodnoj kondiciji sa izraženom sposobnošću za proizvodnju. Međutim, rad na remontu stada traje tokom cele godine kroz praćenje stada, prevremenog izlučenja i odabira jagnjadi za priplod.

Prva selekcija odnosno odabir jagnjadi za priplod obavlja se u vreme odbijanja jagnjadi od mleka u starosti od 2,5 do tri meseca. Za priplod se biraju grla dobijena od najboljih roditelja, po mogućnosti iz blizanačkih poroda sa većom telesnom težinom. Za zamenu stada ostavlja se pet do 10 odsto više jagnjadi nego što je potrebno jer će jedan broj otpasti pri daljoj selekciji pre pripusta. Jagnjad za priplod se hrane kvalitetnom ispašom ili senom uz prihranu koncentratom.

Jaganjci zahtevaju dodatnu negu

Količina krmne smeše direktno zavisi od kvaliteta kabaste hrane, a ukoliko je ona kvalitetnija jagnjadima se daje manje koncentrata i obrnuto. Međutim, u tom slučaju nikako ne treba preterivati sa ovom hranom i treba davati maksimalno do 250 grama/dan. Priplodni podmladak se može pripustiti kada postigne fizičku i fiziološku zrelost. Grla treba pripustiti ako su dostigla 70 do 75 odsto telesne mase odraslih grla, zbog toga je poželjno da su grla rođena ranije, na početku sezone.

Rad na remontu stada traje tokom cele godine

Kod svih životinja treba utvrditi stanje zubala, papaka i oceniti kondiciju. Kod stada koja se gaje radi proizvodnje jagnjadi (najviše zastupljena) važno je da ovce imaju dovoljno mleka za podmladak, a glavna osobina na kojoj se vrši selekcija je tovnost-prirast, konformacija trupa, radman mesa, vitalnost jagnjadi, manja smrtnost, povećanje plodnosti (veći broj blizanaca i trojki).

Pri obnovi stada potrebno je svake godine izlučiti određeni broj neprofitabilnih životinja i zameniti ih mladim priplodnim grlima pre sezone parenja, kako bi se održao kontinuitet u brojnost, proizvodnost i kvalitet stada.


Tagovi

Obnova stada Remont stada Selekcija jagnjadi Odabir jagnjadi Meso Mleko Srđan Zafirović


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.