Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacija za farmere
  • 12.03.2017. 18:00

Redovnu dijagnostiku prolazi svega 20% grla

U Goraždu je održana edukacija farmera s područja Bosansko-podrinjskog kantona o obilježavanju životinja i najčešćim zaraznim bolestima kod životinja.

Foto: Bigstockphoto/zenstock
  • 622
  • 30
  • 0

U Organizaciji Ministarstva za privredu, u Goraždu je održana edukacija farmera s područja Bosansko-podrinjskog kantona o obilježavanju životinja i najčešćim zaraznim bolestima kod životinja.

Osnovna svrha edukacije bila je da se farmeri upoznaju sa pravilima i obavezama kojih se moraju pridržavati kao uzgajivači stoke kako bi mogli ostvariti pravo na novčane podsticaje iz budžeta, odnosno kako bi osigurali zdravlje i sigurnost svog stočnog fonda.

Nepoštivanje zakonskih obaveza

"Uvažavajući događanja iz prošle godine, odnosno pojavu zaraznih bolesti koje su nanijele veliku štetu našem stočnom fondu, prva edukacija se odnosi upravo na to, kako na obaveze Ministarstva prema stočarima odnosno farmerima, tako i na njihove obaveze koje u predviđene prema zakonu, kao i sankcije koje iz svega toga mogu biti. Trebamo ih upoznati i usmjeriti na zajedničke aktivnosti, kako bi rezultati u tom sektoru bili što je moguće bolji", rekao je ministar za privredu Meho Mašala.

Prema riječima direktora Veterinarske stanice Goražde Envera Borovine, državni Ured za veterinarstvo, odnosno resorno federalno ministarstvo svake godine donose određene programe i naredbe kojima se planiraju i definišu mjere u vezi sa dijagnostikom, cijepljenjem i zaštitom životinja.

"Imajući u vidu da na području naše općine možda samo 20 posto grla i sitne i krupne stoke prolazi kroz redovnu dijagnostiku koja je zakonska obaveza svakog vlasnika, mi smo organizovali ovu edukaciju da vlasnicima, na jedan način, pribiližimo njihove obaveze vezane za ove naredbe, kao i onoga što oni mogu ostvariti putem Veterinarske stanice ili, eventualno, Ministarstva za privredu", kazao je Borovina.

Neobilježavanje životinja

On je ovom prilikom posebno ukazao na problem nepoštivanja obaveza u vezi sa obilježavanjem i kretanjem životinja, te odgovarajućom pratećom dokumentacijom, koja, prema zakonu, mora pratiti svako kretanje životinja, bilo da se radi o prodaji, proizvodnji ili drugim oblicima kretanja životinja, pa je svrha današnjeg predavanja posebno bila da se farmeri upoznaju sa ovim obavezama kada je u pitanju uzgoj stoke.

Dio predavanja bio je posvećen i zaraznim bolestima životinja, pitanju vakcinacije te drugim pitanjima od značaja za uzgajivače stoke, kako bi na vrijeme mogli poduzeti odgovarajuće preventivne i druge mjere za zaštitu svog stočnog fonda, navode iz Ministarstva privrede BPK.

Foto: Bigstockphoto/zenstock


Tagovi

Goražde Edukacija Stoka Zaraza BPK


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.