Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Industrija jaja
  • 10.10.2020. 18:00

Razvili tehniku ​​menjaja pola embriona pilića sa muškog na ženski

U industriji proizvodnje jaja, nakon što se pile izleže, zavisno od toga da li je muškog ili ženskog pola, ide na dalju "obradu". U slučaju da je pile žensko, ono će kroz skoro vreme postati koka nosilja, a ako je muško, ne služi ničemu i usmrćuje se.

Foto: Depositphotos/branex
  • 433
  • 343
  • 0

Sve više zemalja širom sveta zabranjuje usmrćivanje muških pilića, posebno njihovo mlevenje na živo, a pronalaženje rešenja za okončanje ove kontroverzne prakse postaje goruća tema u živinarskom sektoru. 

U industriji proizvodnje jaja, nakon što se pile izleže, zavisno od toga da li je muškog ili ženskog pola, ide na dalju "obradu". U slučaju da je pile žensko, ono će kroz skoro vreme postati koka nosilja, a ako je muško, ne služi ničemu i usmrćuje se.

Švajcarska je ovu metodu ukinula u jesen prošle godine i tako postala pionir u zaštiti živine u odnosu na druge evropske zemlje. Umesto mlevenjem, oni muške piliće eutanaziraju ugljen dioksidom.

Otkrivena tehnika koja bi ih spasila?

U izraelskom startap-u "Soos" veruju kako je problemu došao kraj jer su uspeli da razviju tehniku kojom se u inkubatoru menja pol embriona sa muškog na ženski, piše poultryworld.

Dve EU članice zabranjuju okrutno mlevenje živih muških pilića

"Svoja prva sredstva prikupili smo početkom 2017. godine. Izgradili smo mali komercijalni inkubator sa 5.000 jaja, a zatim smo nastavili sa opremanjem farme. Imali smo prostor za 8.000 ptica, što je prema izraelskim standardima dosta veliko te sada imamo puni ciklus", kaže izvršna direktorka Jael Alter

Promena pola u jajetu

Većina kompanija koja je fokusirana na ovaj problem, kako tvrdi preduzetnica, pol otkriva pomoću embrionalnog skenera, a onda ga, ako je u njemu pile muškog pola, uništava. Ako se to učini nakon 7. dana ili s još više, prema Zakonu se narušava njihova dobrobit. 

"Umesto da otkrije pol, Soos-ova tehnologija pretvara mužjake u ženke te tako ne dovodi u pitanje dobrobit životinja. Takođe ne narušava ni proizvodnju jaja“, ističe Jael. Dodaje i kako ne koriste nikakvu hemikaliju koja bi mogla da utiče na zdravstveni kvalitet krajnjeg proizvoda. 

"Embrion transformišemo zvučnim vibracijama i promenom uslova okoline u inkubatoru. Dobro je poznato da zvuk utiče na ćelije jer se ova tehnologija koristi i u medicini, pa čak i u lečenju raka. Naravno, napravili smo DNK testiranje kako bismo dokazali svoj koncept i objasnili šta radimo, pa smo otkrili da imamo ženke sa ZZ (muškim) hromozomima“, objašnjava Alter.

Do sada se pomoću ove tehnologije izleglo 60 odsto ženskih pilića, a iz kompanije se nadaju kako će postotak biti veći tokom godina.

"Jedan od glavnih ciljeva u 2021. godini je sprovesti više ovakvih istraživanja. Imamo na umu i partnere koji će to podići na akademski nivo. Želimo da istražimo kako zvučne vibracije utiču na ćelijsku kulturu, a za to nam treba neko stručniji, odnosno potreban nam je institut koji će nam pomoći“, zaključuje izvršna direktorka.


Tagovi

Pilići Embrion Jaje Usmrćivanje Soos tehnologija Pol Industrija jaja


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.