Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest svinja
  • 13.03.2020. 07:30

Razoran virus u stočarskoj industriji: Može uzrokovati 100%-tnu smrtnost, a lijeka nema

Najveći problem kod ovoga virusa je što se javlja asimptomatski, a zaraza se uoči tek kada se stanje pogorša zbog nedostataka u hranidbi i higijeni.

Foto: Jumpstory
  • 3.032
  • 223
  • 0

Reproduktivni i respiratorni sindrom (Reproductive and Respiratory Syndrome ili PRRS) ekonomski je najrazorniji virus u stočarskoj industriji. Izaziva neuspješnu reprodukciju, kasni pobačaj, ranu oplodnju krmača te respiratorne bolesti i smrtnost mladih svinja, piše Succeessful Farming

Uglavnom se prenosi za vrijeme parenja ili tijekom umjetne oplodnje, a prolazi kroz placentu u kasnoj gestaciji. Virus se sastoji od RNA, okruglog je oblika i naraste 28,4 nm. Nastanjuje se u dušniku odakle se uspješno razmnožava po cijelom tijelu. Inficira plućne alveole što može kod lakših zaraza dovesti do težeg disanja, dok kod kompliciranijih stanja uzrokuje upalu pluća koja zahvaćena njime izgledaju mrljasto i žutosmeđe. Često se javlja i natečenost limfnih čvorova.

Ima dva soja i u početku je asimptomatski

Budući da se PRRS sastoji od genetskog materijala RNA, a ne DNA, u mutaciji postoji mnogo varijacija. Virus ima dva soja, jedan koji je potekao iz SAD-a (tip II) i drugi koji se razvio u Europi (tip I), a danas su oba raširena diljem svijeta.

Asimptomatski je, a u organizmu se može zadržati i do 5 mjeseci

Najveći problem kod ovoga virusa je što se javlja asimptomatski, a zaraza se uoči tek kada se stanje pogorša zbog nedostataka u hranidbi i higijeni. Od kada je životinja zaražena pa dok ne pokaže neke simptome može proći 5 do 35 dana, a u organizmu se može zadržati čak i do 5 mjeseci. Krmača koja je zaražena rađa tek 37% živih potomaka, a ako se ona oprasi u akutnoj fazi infekcije, prasad nema skoro nikakve šanse za preživljavanjem, smrtnost je uglavnom 100%.

Simptomi - depresivno stanje, vrućica, problemi s disanjem...

Često se na farmama proširi zbog kontaminirane hrane, stajnjaka, vode i u prijevozu u kojem se vozila zaražena svinja. Osim toga, u nekim slučajevima infekcija se javila i kada se stado obnavljalo novim, naizgled zdravim krmačama koje su zapravo u sebi nosile opasne mikroorganizme. Zbog toga je potrebno uvijek prije unošenja testirati nove životinje, a brojni veterinari savjetuju da bi se ovakve provjere trebale obavljati što češće na farmama tijekom cijele godine.  

Kako spriječiti pojavu i širenje zaraznih bolesti svinja?

Simptomi koji se javljaju su depresivno stanje, povišena tjelesna temperatura, problemi s disanjem, povraćanje, koža je oko ušiju, mliječnih žljezda, genitalija i oko repa plave boje. Kao posljedica javljaju se nagli trudovi u kasnoj trudnoći iza kojih slijedi pobačaj ili prasad deformirane glave ili tijela.

Trenutno ne postoji specifičan lijek za virus

Ne postoji specifičan tretman za PRRS. Antibiotici širokog spektra mogu biti korisni u kontroli sekundarnih infekcija. Zanimljivo je što se virus ne može oduprijeti svim dezinfekcijskim sredstvima, a ne voli ni ultraljubičaste zrake, procese smrzavanja i odmrzavanja, tretman ugljikovog dioksida i promjenu kiselo-baznih svojstava medija.

Tijekom akutne bolesti najčešće se primjenjuju protuupalni proizvodi (npr. Aspirin). Ostale korisne tehnike uključuju izolaciju prasadi, razne protokole cijepljenja PRRS, redoviti zdravstveni pregled, testiranja (ELISA, PCR i IFA) i uklanjanje zaraženih krmača iz stada najmanje 60 dana, dok vepra koji je bio u zaraženom stadu treba staviti u karantenu od 90 dana.


Tagovi

Reproduktivni i respiratorni sindrom Svinje Pobačaj Parenje Asimptomatski Krmača Dušnik Bolest svinja Simptomi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]