Manja ponuda i povećana potražna, kao i više vrednosti inputa, uzrokovali su nagli skok cena.
Nagli rast cena svinjetine je potpuno nova situacija za sve učesnike na tržištu, komentarišu analitičari nemačkog udruženja za uzgoj svinja (ISN). To nije slučaj samo u toj zemlji. Kotacije se strmoglavo kreću u svim zemljama članicama EU, izveštava Agrarheute.
Dodatni skok uzrokovali su sukob u Ukrajini i povećanje troškova proizvodnje, prvenstveno energenata i stočne hrane.
U mnogim je zemljama smanjenje proizvodnje kombinovano sa većom potražnjom zbog ublažavanja korona mera i povoljnim vremenskim prilikama za pripremu hrane vani, popularnim roštiljanjem.
U sedmičnom izveštaju nemačkog udruženja proizvođača navodi se da se primećuju snažni skokovi cena za ukupno 43 centa (3.26 kn) po kilogram svinjskog mesa u samo dve nedelje.
Smanjenje obrade u klanicama dovelo je do manje količine mesa na tržištu pred sezonu kada izletnici i vikendaši traže upravo ovo meso. U sedmičnom pregledu vrednosti najveći rast je imao svinjski vrat. Po kilogramu trupa ona je iznosila 31 cent.
Prodavci u klanicama više nisu pod pritiskom cena, a očekuje se da će ovaj trend da se nastavi.
Za period od 17. do 23. marta su u Udruženju proizvođačkih organizacija za stočarstvo i mesnu industriju (VEZG) naveli cenu svinjetine od 1,85 evra. Ističu da rastu za 10 centi u odnosu na prethodni listing, a njihov trenutni raspon je između 1,85 i 1,95 evra po kg.
Broj od 224.000 svinja registrovanih za stavljanje u promet ponovo je bio znatno manji nego prethodne sedmice kada je evidentirano 229.000 svinja što je još jedan od razloga za rast.
Cena prasadi od 25 kg je za period od 14. do 20. marta iznosila 55 evra po grlu što je čak 13 evra viša nego prethodne sedmice, a očekuje se dalji uzlazni trend.
Kada je reč o grlima za klanje, u periodu od 17. do 23. marta ona je bila 1,20 evra po kilogramu. U odnosu na prethodnu sedmicu, prosečna cena je povećana za dodatnih 10 centi.
Raspon vrednosti je bio između 1,20 i 1,25 evra i nastavlja da pokazuje trend rasta.
Tagovi
Autorka