Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TISUP
  • 24.10.2019. 07:30

Raste otkupna cijena živih svinja i svinjskih trupova

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je stanje prosječne otkupne cijene svinja i svinjskih trupova u rujnu, u Hrvatskoj i na razini EU.

Foto: Pixabay/phantienphat
  • 2.215
  • 205
  • 0

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je stanje prosječne otkupne cijene svinja i svinjskih trupova u rujnu.

"Prosječna otkupna cijena živih svinja (80-120 kg) na stočnim sajmovima i otkupnim mjestima u RH u rujnu ove godine iznosila je 11,05 kn/kg i u odnosu na lanjsku prosječnu cijenu svinja istoga razdoblja bila je viša za 3,46 posto. U nadolazećim zimskim mjesecima očekuje se porast potražnje za živim svinjama.

Prosječna otkupna cijena svinjskih trupova T1-E u RH u rujnu ove godine iznosila je 13,85 kn/kg i u odnosu na kolovoz 2019. je porasla za 5,64 posto, a u odnosu na prosječnu cijenu iz rujna 2018. porasla je za 23,22 posto. U ovoj godini se trend porasta prosječne cijene u odnosu na prošlu godinu bilježi od travnja", navodi se na stranici TISUP-a. 

Kada je u pitanju EU, prosječna otkupna cijena svinjskih trupova E klase na EU razini u rujnu ove godine iznosila je 181,72 €/100 kg, što je u odnosu na kolovoz ove godine više za 2 posto, a u odnosu na prošlu godinu istoga razdoblja čak za 23,80 posto.

Cijena svinjskog mesa skočila za 69,3%

"Ovakav značajan rast otkupnih cijena svinjskih trupova na EU tržištu uvjetovan je ponajviše pojačanim plasmanom svinjetine na kinesko tržište zbog svinjske kuge na njihovom teritoriju", zaključuju iz TISUP-a. 


Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

TISUP Otkupna cijena Cijena svinja Cijena svinjskih trupova


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/