Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konjsko meso
  • 10.04.2021. 18:00

Raste izvoz živih konja u Japan - njihovo meso sve traženije

Glavne zemlje izvoznice su Francuska i Kanada. Broj konja u dobi od jedne do tri godine konstantno raste.

Foto: Depositphotos/maxsafaniuk.gmail.com
  • 228
  • 151
  • 0

Konzumacija konjskog mesa kod većine će stvoriti nelagodu budući da se na ove životinje ne gleda kao na stoku uzgajanu za ishranu ljudi. Iako se i na našim prostorima u prošlom veku jela konjetina, uglavnom u raznim salamama. 

Posebna medijska hajka digla se pre osam godina kada je otkriveno da se širom Evrope jeftino meso konja prodaje kao govedina. Ali, tada je posledično porasla njegova prodaja u Francuskoj, za čak 15 odsto. U toj zemlji je ta vrsta mesa deo tradicionalne kuhinje, što je do tada, na neki način bila tabu tema. Osim tamo, u Belgiji, Holandiji i Švedskoj, smatra se specijalitetom pa konzumira sirovo, kao tartarski biftek. 

Koristi se i u drugim evropskim kuhinjama, kao što je mađarska, italijanska, nemačka, austrijska, a popularno je i u Kanadi, Čileu, a posebno Japanu. 

Velika vrednost izvoza

Tamo se vrhunskim jelom smatra basaši, njihovo sirovo meso, u obliku tanko narezanih komadića umočenih u soja sos i posluženih sa đumbirom. Sveže meso zovu sakura, kao i trešnjin cvet jer ima karakterističnu, ružičastu boju. 

Kako piše Guardian, između 25 i 40 odsto japanskog konjskog mesa dolazi od uvezenih životinja, a razlog je ušteda na visokim troškovima uzgoja, odnosno ishrane. Kanada je 2019. osigurala čak 71 odsto uvoza živih konja u Japan, u statistici koja isključuje čistokrvne, a sledi ju Francuska s 21 odsto.

Ovaj izvoz započeo je 2000. godine sa 96 životinja, u vrednosti 231.000 američkih dolara. Za godinu dana se povećao za pet puta, a do 2018. je vredio više od 20 miliona USD. 

Francuska je sa izvozom u Zemlju izlazećeg sunca krenula intenzivnije, 2017. i to sa 80 živih grla, a do 2019. ta je brojka porasla za više od deset puta, na 959. 

Teško podnose let

Ono što u ovoj priči predstavlja problem je transport. Životinje se prevoze avionima, a prema, na primer, kanadskim propisima, putovanje se može protezati i do 28 sati tokom kojih su konji navodno bez hrane i vode. 

Smešteni su u drvene sanduke, po troje ili četvoro, sa otvorom na vrhu. Aktivisti upozoravaju da su zbog toga konji uznemireni. Primer je konj koji je tokom prevoza 2014. probio sanduk i uginuo tokom leta. Prošle godine je zabeležen slučaj gde je zbog lošeg stanja pet životinja kolabiralo, a jedan je uginuo.

Prema anonimnom izvoru Gurardian-a, radi se o konjima u dobi od jedne do tri godine, a na letovima ih uvek prati konjušar koji nadzire njihovo zdravlje i dobrobit.

Kada slete u Japan, odvode ih u karantin na deset dana, a nakon toga ih premeštaju u hranilište te ih tove do godinu dana pre nego što ih zakolju. 

Iako su u francuskom ministarstvu poljoprivrede zabrinuti zbog transporta, smatraju da je porast japanske potražnje za francuskim konjima znak izvrsnosti njihove industrije.


Tagovi

Konjsko meso Konjetina Izvoz Transport Basashi Sirovo meso


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)