Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena govedine
  • 15.06.2022. 15:00

Raste globalna ponuda govedine, padaju cene?

Iako padaju, otkupne cene su i dalje visoke. Šta očekuje ovo tržište?

Foto: Depositphoto/mc.atolye
  • 2.017
  • 332
  • 0

Tržište govedine proživljava promene, a trenutna procena je da će naredni period doneti povećanje globalne ponude, ali i smanjenje otkupnih cena, navodi Farmer.

Osvrnuli su se na analizu iz Credit Agricole-a gde ukazuju da će ovi faktori stabilizovati cene, čemu će doprineti pad potražnje za ovom vrstom mesa. Ipak očekuju da će otkupne vrednosti goveda ostati visoke.

Poboljšava se rentabilnost proizvodnje

Razlog veoma visokih otkupnih cena za goveda je manja globalna ponuda mesa, uz istovremeno slabiju potražnju. Tu su, naravno, veći troškovi uzgajanja, posebno za stočnu hranu.

Vremenom se poboljšava rentabilnost proizvodnje. Navode kako je uočljiv rast broja grla, ali i povoljniji odnos cena goveda i stočne hrane. U Poljskoj je on u aprilu bio 4,91 u odnosu na 4,04 godinu ranije, što je signal za snažno poboljšanje profitabilnosti proizvodnje na godišnjem nivou.

Uzimajući u obzir situaciju na tržištu EU i goveđeg mesa u toj zemlji, analitičari očekuju da će otkupna cena goveda na kraju 2022. godine biti oko 2,47 evra/kg i 2,0g evra/kg na kraju 2023. godine.

I potražnja je slabija (Foto: M.C.Celić)

Oprezni potrošači 

Agrarheute navodi kako su potrošačke cene govedine u aprilu u Nemačkoj bile 20 odsto više nego u istom razdoblju prošle godine. Visoka inflacija potrošače je učinila mnogo svesnijim cena pri kupovini.

FAO: Pale cene ulja i mlečnih proizvoda - za koje su proizvode rasle?

Stoga su za bikove pale za 25 odsto, odnosno nešto manje od 1,50 evra sa maksimuma u aprilu. Za krave za klanje pale su za 15, a junice za 14 odsto. Tamošnje cena za mlade bikove simentalske rase iznosi 4,50 €/kg što je manje za 1,5 € u odnosu na april kada je iznosila 6€. Kada je u pitanju holštajn rasa, cena je 4,45 €/kg. 

Komentarišu kako se tržište stabilizuje jer je ponuda još uvek mala, ali upozoravaju da je potražnja u poslednje vreme još manja. 


Tagovi

Govedina Ponuda goveda Tržište mesa Cena govedine Otkupna cena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.