Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo i kozarstvo
  • 04.04.2021. 13:30
  • Vukovarsko-srijemska, Vukovar

Raste broj uzgojenih grla ovaca i koza, ali i količina proizvedenog mlijeka

Na prostoru cijele Hrvatske imamo preko 620.000 ovaca starih više od jedne godine, otkrio je pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Barać.

Foto: Bigstock/ Veneratio
  • 464
  • 361
  • 0

Ovčarska i kozarska proizvodnja stočarske su grane koje se sve više i više razvijaju u Hrvatskoj, a unazad nekoliko godina dobivaju i na značenju u vukovarsko-srijemskom kraju.

Govoreći o količini registriranih ovaca i koza, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane u Ministarstvu poljoprivrede doc. dr. sc. Zdravko Barać istaknuo je kako na prostoru cijele države imamo preko 620.000 ovaca starih više od jedne godine, a kada se uključi i pomladak koji još nije reproduktivno aktivan, onda je to negdje 750.000 grla.

"Kada govorimo o kozama, onda je negdje na razini 68.000 do starosti godine dana, a kada dodamo i pomladak, to je negdje do 78.000 reproduktivno sposobnih grla“, pojašnjava.

Također, zabilježeno je kako raste i količina proizvedenog ovčjeg mlijeka do dva posto i kozjeg do pet posto.

Programi potpore

"Za Vukovarsko-srijemsku županiju svi podaci govore u prilog tome kako svake godine negdje oko 10 posto, posebno u zadnje tri, raste broj uzgojenih grla ovaca, ali i količina proizvedenog ovčjeg mlijeka, koje ima dobru cijenu na tržištu i od kojeg se prave izuzetno kvalitetni tvrdi sirevi“, naveo je Barać.

Zbog toga su u resornom Ministarstvu odlučili ponuditi proširene programe potpore onima koji krenu putem ove relativno stabilne stočarske grane. Tako su u velikoj županijskoj vijećnici u zgradi Vukovarsko-srijemske županije prošli tjedan sa županom Božom Galićem ugovore potpisali OPG Josipa Balića iz Lovasa i OPG Josipa Papa iz Marinaca.

"Uvezli smo nešto grla pasmine Ile de France i sada ćemo uz sufinanciranje još oko 20-tak komada tako da će ih biti negdje 50-tak“, pojasnio je Balić na što će utrošiti sredstva.

Najmanje turbulentna grana u stočarstvu

Ravnatelj Barać naglasio je kako je ovo najmanje turbulentna grana dodajući kako smo svjedoci određenih problema koje su bile i još su u govedarskoj proizvodnji kada je u pitanju mlijeko i meso, ali i u svinjogojstvu zbog pojave afričke svinjske kuge koja je prvo uzdrmala njemačko pa onda i sva ostala tržišta.

U ovčarstvu i kozarstvu, kaže, tih turbulencija nema. Jedino je, navodi, već godinu dana problem plasman zbog epidemioloških situacija, ali to je trenutno sa svom robom.  

"Ulazimo u razdoblje u kojem najveći broj janjadi dospijeva do težina koje tržište traži. Također, očekujemo da će s ljepšim vremenom i s većom mogućnošću boravka vani popustiti mjere kao što je bilo i prošle godine“, poručio je Barać.

O stanju u ovčarstvu i kozarstvu u VSŽ i Hrvatskoj možete pogledati i u videu:


Tagovi

Ovčarska proizvodnja Uzgoj koza Proizvodnja mlijeka Proizvodnja sira Zdravko Barać Vukovarsko-srijemska županija Potpore


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]