Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo
  • 14.05.2021. 12:00

Rast primarne stočarske proizvodnje: broj goveda u 2021. veći za 13.850 grla

Proizvodnja kravljeg mlijeka, u smislu količina mlijeka isporučenih u mljekare, u prva četiri mjeseca ove godine polako se stabilizira, tvrde iz Ministarstva poljoprivrede. A broj svinja, koza i ovaca?

Foto: Vedran Stapić
  • 240
  • 150
  • 0

U 2021. godini zabilježen je rast primarne stočarske proizvodnje, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Vidljivo je to, navode, prema podacima iz Jedinstvenog registra domaćih životinja koji je temeljna baza podataka o broju i kretanju stoke u Republici Hrvatskoj. Ukupan broj krava na početku svibnja veći je za 631 grlo u odnosu na broj krava na početku travnja ove godine pri čemu je porast vidljiv u svim skupinama pasmina, ali je najveći rast zabilježen kod mesnih pasmina goveda.

"Povećanje broja krava kao i ukupnog broja goveda vidljivo je i u usporedbi prva četiri mjeseca 2020. i 2021. godine pri čemu je ukupan broj goveda u ovoj godini veći za 13.850 grla svih kategorija u odnosu na isti period prošle godine", stoji na njihovoj stranici. 

Nadalje, promatrajući razdoblje od posljednje četiri godine, zabilježen je porast izvoza goveda, a u prva četiri mjeseca ove godine povećanje iznosi 18,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveći broj grla izvezen je u Libanon i Italiju.

U govedarstvu je, navode dalje, zabilježen i konstantan porast uvoza goveda. Broj uvezenih u prva četiri mjeseca ove godine veći je za 17,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. Glavninu uvoza čine goveda namijenjena daljnjem tovu u RH.

"Proizvodnja kravljeg mlijeka, u smislu količina isporučenih u mljekare, u prva četiri mjeseca ove godine polako se stabilizira unatoč smanjenom broju isporučitelja na prošlogodišnjoj razini, što ukazuje na povećanje proizvodnosti po grlu i gospodarstvu", kažu iz Ministarstva. 

U svinjogojskoj proizvodnji, u prva četiri mjeseca ove godine, zabilježen je porast broja razvrstanih trupova svinja na liniji klanja u iznosu od 21,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U istom je razdoblju porastao i ukupan broj svinja za sedam posto. 

Kada su u pitanju ovce i koze, broj je na početku svibnja ove godine veći za 6,3 posto u odnosu na isti mjesec 2020. godine. Na liniji klanja u ovoj godini je razvrstano preko 4.000 ovčjih trupova više nego u istom razdoblju prošle godine. "Proizvodnja kozjeg mlijeka je u prva četiri mjeseca za sedam posto veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine", zaključuju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Stočarska proizvodnja Rast Ministarstvo poljoprivrede Rast broja životinja Rast proizvodnje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).