Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlostavljanje životinja
  • 10.06.2019. 18:00

Raskrinkani: Na farmi koja proizvodi mleko za veliku korporaciju okrutno mučili telad

Američka organizacija za zaštitu životinja, Animal Recovery Mission objavila je video neviđene okrutnosti nad životinjama na jednoj farmi u američkoj saveznoj državi Indiana, a koja mlekom snabdeva korporaciju Coca - Cola.

Foto: YouTube/PrintScreen/ARM
  • 1.184
  • 183
  • 0

Okrutnost i monstruoznost - ove dve reči opisuju ponašanje radnika na farmi mlečnih krava, Fair Oaks Farm u američkoj saveznoj državi Indiana, a koje je na videlo izašlo pre nekoliko dana. 

Istražitelji organizacije Misija za oporavak životinja (Animal Recovery Mission ARM) tri su meseca istraživali šta se događa na jednoj od najvećih mlekara u SAD-u koja proizvodi mleko za mlečne proizvode marke Fairlife koje distribuira korporacija Coca - Cola

Telad udaraju, bacaju, pale

Naime, mušku telad sa te farme prevoze na dve farme teladi, uprkos tvrdnjama korporacije da se muška telad ne odvajaju od majki. Možda to čak ne bi ni predstavljalo velik problem da ponašanje radnika prema toj teladi nije tako okrutno. 

Radnici su snimljeni kako telad udaraju po glavi, telu, guraju ih, bacaju u kamion, neka su telad izbodena i pretučena čeličnim šipkama, udarana su u usta i glavu tvrdim plastičnim flašama za hranjenje, spaljuju im glave, podvrgavaju ekstremnim temperaturama, neadekvatno ih hrane i uskraćuju veterinarsku pomoć. Telad zbog toga trpe ekstremne bolove i patnju, a u nekim slučajevima sve završava trajnim ozledama pa čak i smrću. Sve ovo događa se nekoliko metara od mesta gde su smeštene krave, njihove majke. 

Pored toga, ARM poseduje i snimke gde se vidi kako radnici uzimaju drogu i nezakonito uzgajaju marihuanu. Pozvali su korporaciju Coca - Cola, koja inače tvrdi da brine o dobrobiti životinja, da okonča svoje odnose sa kompanijom Fairlife i prekine njihove veze sa industrijom za uzgoj teladi za meso.

U korporaciji Coca - Cola odmah reagovali

Ubrzo su se javili iz Coca - Cole u čijem saopštenju piše kako su bili uznemireni nakon što su videli video koji je objavio ARM. 

"Duboko se brinemo o dobrobiti životinja, a ove slike su nas jako potresle. Bilo koji oblik okrutnosti nad životinjama jednostavno je neprihvatljiv i protivan je vrednostima naše kompanije. Očekujemo od svih naših dobavljača da rade sa najvišim stepenom integriteta i poštuju sve zakone, uključujući i zakone o dobrobiti životinja", ističu u ovoj svetski poznatoj korporaciji koja u svom asortimanu nudi i mlečne proizvode i tvrde kako će preduzeti sve korake kako bi osigurali da se međunarodno priznati standardi dobrobiti životinja primenjuju kroz njihova vodeća načela održive poljoprivrede i načela sa dobavljačima. "Znamo da ljudi imaju velika očekivanja od ponašanja i proizvoda kompanija Coca-Cola, a mi možemo igrati važnu ulogu u poboljšanju dobrobiti životinja u mlečnoj industriji". 

U Coca - Coli odmah su prestali nabavljati mleko sa Fair Oaks farme, zatražili od svih svojih farmi za snabdevanje da uvedu politiku nulte tolerancije za zlostavljanje životinja, a one koji je budu kršili, biće prijavljeni policiji. U svim svojim farmama instaliraće kamere za videonadzor, a ovo su samo neke od mera koje su preduzeli. 

Takođe, reagovali su i u Fair Oaks farmi, a javnosti se u videu posebnom porukom obratio osnivač dr. Majk Mikloski (Mike McCloskey). "Na Fair Oaks farmi naša je obaveza da budemo iskreni i transparentni s vama, javnošću. Mnogi su nam se obratili kako bi izrazili svoje razočaranje, bes i rekli nam kako vam je slomljeno srce zbog objavljenog videa. Želimo da znate da delimo iste osećaje i preuzimamo punu odgovornost. Trenutno provodimo akcije kako bismo osigurali da se ovakvo nešto više nikada ne ponovi. Imajte na umu da vas čujemo i cenimo saradnju s vama", u emotivnoj izjavio rekao je Mikloski.

Video je teško gledati

Kako smo već pisali, mlečna industrija na zapadu, a posebno u SAD-u vrlo je surova prema kravama i njihovom podmlatku. Krave koje se uzgajaju radi mleka najčešće nikada u svom životu ne vide ni trave ni sunca, eksploatisane su do krajnjih granica. Njihov životni vek je puno kraći od krava koje svoje živote provode u humanijim uslovima. 

Kad krava postane crpilište mleka i traka za proizvodnju teladi - nastupa veganstvo

Video koji je raskrinkao Fair Oaks Farm vrlo je uznemirujući i teško ga je gledati, posebno ljudima koji čitav svoj život provode uz životinje i smatraju ih svojim blagom. 


Tagovi

Okrutnost nad životinjama Raskrinkati Muče životinje Muče telad Muška telad Coca-Cola Farma Mlečne krave Zlostavljanje životinja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.