Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov svinja
  • 16.02.2017. 10:30

"Mitros" ponudio partnerstvo svinjarima

Klanična industrija "Mitros Flajšvaren" pozvala je svinjare iz Srema i Mačve da s tom kompanijom počnu saradnju. Odgajivačima dat rok od 10 dana se izjasne o ponudi.

Foto: crigpark / Flickr
  • 6.113
  • 791
  • 0

Industrija mesa "Mitros Flajšvaren" (Mitros Fleischwaren) uputila je poziv za saradnju odgajivačima svinja u Sremu i Mačvi. Kako prenosi RTV, ta klanična i mesnoprerađivačka kompanija obećala je proizvođačima sigurno tržište i stabilnu cenu mesa. Proizvođačima je dat rok od 10 dana da se izjasne o toj ponudi.

Minimalna otkupna cena 180 dinara/kg

Na skupu stočara organizovanom u Martincima, delegacija kompanije "Mitros Flajšvarena" predstavila je odgajivačima svinja u tom sremskom selu plan poslovanja u narednom periodu. Tom prilikom je istaknuto je da će proizvođačima koji započnu saradnju s ovom kompanijom biti ponuđena cena koja neće biti manja od 180 din/kg, na bazi tople polutke. Svinjarima je takođe garantovan obećan i siguran otkup kvalitetnog svinjskog mesa, koje će se prerađivati u pomenutoj klanici.

Plan "Mitrosa" osnivanje pet reprocentara u Sremu i Mačvi

Prema rečima predstavnika "Mitrosa" glavna ideja je da se na ovaj način, u Sremu i Mačvi, napravi sirovinska baza zadovoljavajućeg kvaliteta. Takođe je planirano da se osnuje pet reprocentara, od kojih bi četiri trebala da se nalaze u: Inđiji, Šidu, Bogatiću i Grgurevcima, dok se o lokaciji petog reprocentra i dalje pregovara.

Lokalne samouprave podržavaju pokretanje mesnoprerađivačke industrije

Predstavnici pomenutih lokalnih samouprava prisustvovali su skupu u Martincima. Oni su se složili da pokretanje proizvodnje u "Mitrosu" treba podržati, i to ne samo zbog novih radnih mesta, već iz zbog direktnog uticaja na proširanje stočarske proizvodnje.

Proizvodnja smanjena zbog nesigurnog tržišta i cena

Prema trenutnoj situaciji, martinački odgajivači svinja proizvedu od 18.000 do 22.000 svinja godišnje, dok je poređenja radi u prošlosti broj tovljenika u tom selu dostizao gotovo 50.000 zbog čega su mnogi ovo područje smatrali centrom svinjarstva. Na pad proizvodnje, kako mnogi od njih tvrde, najviše su uticali nestabilno tržište i cene.

Foto: crigpark / Flickr


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Mitros Flajšvaren Srem Mačva Meso Mesna industrija Prerada mesa Svinje Svinjarstvo Vojvodina Inđija Šid Bogatić Grgurevci Cena Otkup Tržište


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.