Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 15.01.2021. 16:00

Ptičji grip: Zabrinutost živinara sve veća, u pitanju je opstanak?

Prema novim informacijama ptičji grip tipa H5N8 pronađen je u Mađarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Litvaniji kao i u Indiji. Vlasti su naredile eutanaziju živine na pogođenim područjima.

Foto: Bigstock/kharhan
  • 180
  • 115
  • 0

Prema poslednjim podacima ptičji grip je pronađena na istoku Nemačke gde će biti eutanazirano 37.000 pilića. Tip virusa H5N8 potvrđen je na farmi u Kobrovu u istočnoj državi Meklenburg - Zapadna Pomeranija, saopštilo je nemačko ministarstvo poljoprivrede.

Poslednjih nedelja zabeležen je niz epidemija ovim virusom na farmama u toj državi, ali i drugde u Evropi. Tako je mađarska Uprava za bezbednost hrane (NEBIH) naredila klanje 101.000 brojlera zbog izbijanje influence koja je pronađena na farmi za proizvodnju jaja u središnjem delu te države.

Masovan odstrel

"Sprovešćemo masovan odstrel živine jer se virus sve više širi na područje jugozapada gde se uzgajaju patke", izjavio je francuski ministar poljoprivrede, Julien Denormandie. I tamo se pojavio tip influence H5N8 i to u regiji Landes, gde je zaklano gotovo 400.000 pataka.

"Biće ih još nekoliko stotina hiljada", napomenuo je rekavši da taj proces moraju ubrzati kako bi sprečili širenje.

Do sada su morali da eutanaziraju živinu u krugu od tri kilometara od pogođene farme, a sada su vlasti područje proširile na pet kilometara. Dodatni problem proizvođačima stvara i zabrana uvoza koju je naredila Kina, a za sve usmrćene životinje živinari će dobiti naknadu.

Pada cena brojlera

U Litvaniji je influenca izbila među dvorišnom živinom, objavila je Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE). U gradu Kaunasu je pronađeno 22 životinje uginule od virusa, a još pet ih je eutanazirano.

Novo izbijanje ptičjeg gripa u Evropi - pogođene farme u Nemačkoj i Francuskoj

Nakon potvrde pojave ove bolesti u Indiji, cene brojlera su naglo pale, piše reuters. To je stvorilo dodatne probleme na velikom broju malih živinarskih farmi, a potražnja je pala za gotovo 30 odsto.

Cene pilića su tamo 60 rupija (oko 80 dinara) za kilogram, a nedelju dana pre iznosile su 90. Dovoljno o gubitku živinara govori podatak da su im proizvodni troškovi viši od 75 rupija, pa da im je opstanak gotovo nemoguć.


Tagovi

Ptičji grip H5N8 Influenca ptica Virus


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D