Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 06.10.2022. 15:00

Ptičji grip: Virus bio prisutan celo leto - šta donosi jesen?

U Holandiji u samo dva dana ubijeno skoro 120 hiljada živine. Počinje jesenja migracija i povećava se broj divljih ptica koje zimuju u Evropi.

Foto: Depositphotos/modfos
  • 98
  • 40
  • 0

Holandska Uprava za bezbednost hrane i potrošačkih proizvoda (NVWA) donela je u utorak odluku da na farmi u gradu Kil-Vindevir na severu zemlje bude uništeno više od 102.000 pilića zbog pojave infekcije ptičjeg gripa. U svom saopštenju pišu da se u zoni od tri kilometra oko zaražene farme nalazi još jedna takva, koja će biti pregledana, a u zoni od 10 kilometara, još šest takvih farmi. Na tom području živinari imaju obavezu zatvaranja, pregleda i zabrane prevoza. 

Samo dan kasnije, ova je bolest otkrivena i na organskoj farmi koka nosilja u Groningenu gde je uništeno gotovo 15 hiljada ptica. I u blizini ovoga objekta je više od 20 poljoprivrednih gazdinstava gde se uzgaja živina. 

Obaveza držanja u kavezima

Od srede, 5. oktobra ministar poljoprivrede, prirode i kvalitete hrane Piet Adema uveo je nacionalnu obavezu držanja živine u kavezima i zaštite za lokacije s visokorizičnim pticama.

U poslednjih mesec dana u ovoj zemlji je prijavljeno 15 slučajeva visoko smrtonosnog oblika ptičje gripe. 

Francuska je takođe u toku 2022. godine doživela najgori talas infekcije, a nakon zatišja broj prijavljenih slučajeva raste, navodi Reuters

Virus ostao celo leto

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Referentna laboratorija EU dali su izveštaj iz kojeg je vidljivo da je virus preživio ovo leto u populaciji divljih ptica u mnogim evropskim zemljama i da je izazivao epidemiju živine u kontinuitetu.

Infekcija se javila u kolonijama za razmnožavanje morskih ptica na obali severnog Atlantika i izazvala masovna uginuća, posebno u Holandiji, Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Zaražene divlje ptice predstavljaju stalni izvor zaraze za domaću živinu.

"Sada počinje jesenja migracija i povećava se broj divljih ptica koje zimuju u Evropi, a one su izložene većem riziku od infekcije visokopatogenom influencom ptica nego prethodnih godina zbog uočene perzistencije virusa u Evropi", izjavio je šef proizvodne jedinice za procenu rizika u Evropskoj agenciji za bezbednost hrane (EFSA), Gilem de Sez.

U sezoni 2021./22. virus je izazvao do sada najveću epidemiju na području Evrope, s ukupno 2.467 epidemija kod živine, a ubijeno je 47,7 miliona ptica. Prijavljeno je 187 slučajeva kod ptica u zatočeništvu i 3.573 kod divljih. Bolest se pojavila u 37 evropskih država.

Nizak rizik za ljude

U ECDC zaključuju da je rizik od infekcije za opštu ljudsku populaciju u EU nizak, a nizak do srednji za profesionalno izložene osobe.

Izražena je visoka nesigurnost zbog velike raznolikosti cirkulirajućih virusa ptičje gripe u populacijama ptica. Smatra se da je rizik od prenošenja na ljude koji su izloženi kontaminiranim proizvodima od živine zanemarljiv.


Tagovi

EFSA Virus ptičjeg gripa Ptičji grip Izvor zaraze Živina


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.