Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • H5N8
  • 08.12.2020. 18:00
  • Slovenija

Ptičja gripa: Slovenija proglašena rizičnim područjem

U susjednoj Sloveniji potvrđen je treći slučaj ptičje gripe, a posebna je pažnja usmjerena na manja poljoprivredna gospodarstva. U Francuskoj je virus nađen na farmi pataka

Foto: Depositphotos/Yuliia1991
  • 263
  • 12
  • 0

Slovenska uprava za sigurnost hrane, veterinarski nadzor i zaštitu bilja (UVHVVR) je proglasila cijelu zemlju rizičnim područjem zbog pojave ptičje gripe i to nakon trećeg potvrđenog slučaja u toj zemlji.

Virus nađen kod crvenokljunog labuda

Prva dva su otkrivena u obalnom gradu Piranu, a posljednji na području Ljubljane i to kod crvenokljunog labuda. Virus je podtipa H5N8 kojim se mogu zaraziti sve vrste ptica, stoji u priopćenju tamošnje državne uprave.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i hrane također je izdalo nalog uzgajivačima da dosljedno provode sve preventivne mjere i pojačaju nadzor nad životinjama.

Stanje s ptičjom gripom se pogoršava - pratite ga na interaktivnoj karti

Navode da se mjere biološke sigurnosti poštuju na većim farmama, a veću pažnju treba usmjeriti na manja poljoprivredna gospodarstva, koja mogu biti izvor prenošenja zaraze na veća uzgajališta i tako uzrokovati veliku ekonomsku štetu.

Naime, ova se bolest prenosi kontaktom s bolesnim pticama, njihovim izlučevinama (iscjedak iz nosa i oka, slina, izmet) te zaraženim termički neobrađenim proizvodima (jaja, meso). Uz to, bolest se širi i kontaminiranom hranom, vodom i steljom. Važan vektor u širenju zaraze su i ljudi koji virus mogu širiti onečišćenom obućom, opremom i vozilima, upozorava tamošnje ministarstvo.

Influenca ptica se brzo širi Europom

Prema informacijama Francuskog ministarstva poljoprivrede na jugozapadu te države podtip H5N8 prvi je puta pronađen na farmi, i to pataka.

Podsjećamo, prije par tjedana je objavljeno da je ptičja gripa pronađena u 15 zemalja: u Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Nizozemskoj, Bugarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Francuskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rumunjskoj, Ukrajini, Mađarskoj, Irskoj, Danskoj te Švedskoj.

Ptičja gripa potvrđena u Hrvatskoj, pod nadzor stavljena farma purana

U Hrvatskoj je virus potvrđen na farmi tovnih purana na području Koprivničko – križevačke županije 18. studenoga, a dan prije je na snagu stupila Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

Preporuke uzgajivačima možete pronaći ovdje.

Ptičja gripa se brzo širi Europom držeći peradarsku industriju u pripravnosti, a nakon što su prethodne zaraze dovele do odstrela desetaka milijuna ptica.


Tagovi

Ptičja gripa Influenca ptica H5N8 Slovenija Virus Francuska


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!