Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 15.11.2016. 07:30

Ptičja gripa se širi Europom

U Njemačkoj je otkriveno više slučajeva opasne vrste ptičje gripe. Bolest se proširila i u Švicarskoj, Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Nizozemskoj, Danskoj i Hrvatskoj.

Foto: bigstock.com/Yurii Bukhanovskyi
  • 5.400
  • 651
  • 0

Desetine tisuća novih slučajeva ptičje gripe prijavljeni su u Njemačkoj, a bolest se širi diljem Europe. Vlasti su kako prenosi DW zabrinute za situaciju koja može doprinijeti ekonomskim posljedicama, a može utjecati i na potražnju za životinjskim mesom tijekom predstojećih praznika.

Bolest se širi Europom

U Njemačkoj je otkriveno više slučajeva opasne vrste ptičjeg gripa u subotu. Bolest se proširila i u Švicarskoj, Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Nizozemskoj, Danskoj i Hrvatskoj. Virusom H5N8 zaraženo je oko 30.000 pilića u sjevernoj pokrajni Schlezwig-Holstein u Njemačkoj. Vlasti napominju da su farme u području od tri kvadratna kilometra zatvorene.

Berlin je uspostavio kriznu grupu za rješavanje problema nakon izvještaja iz Austrije o pojavi virusa uz granicu s Bavarskom. Vlasti pozivaju na oprez. Istovremeno, Švicarska je potvrdila broj uginulih ptica pronađenih duž Ženevskog jezera koje su bile zaražene virusom H5N8. Bern i Beč su odmah preuzeli korake kako bi spriječili dalje širenje bolesti.

Ljudi se ne mogu inficirati s H5N8

Ova posebna vrsta ptičje gripe u Europu je stigla iz Južne Koreje 2014. godine, migracijom ptica. Poslije masovnog obolijevanja divljih pataka, gusaka i labudova virus se proširio i na domaće životinje kao što su pilići i purani. Ptičja gripa se lako širi među pticama, ali samo dvije podvrste H5N1 i H7N9 mogu inficirati ljude.

Foto: bigstock.com/Yurii Bukhanovskyi


Izvori

Deutsche Welle


Autorica

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)