Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 21.01.2020. 16:00

Ptičja gripa na granici? Znate li preventivne mjere u slučaju da se pojavi u Hrvatskoj?

Mjere se odnose na obaveznu provedbu biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica.

Foto: Pixabay/bohdanchreptak
  • 1.205
  • 108
  • 0

Početak ove godine obilježila je pojava epidemije ptičje gripe. Na farmama purana u Poljskoj otkriven je H5N8, visoko patogen soj ovog virusa koji je nakon toga pronađen i u Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj. U toj je, nama susjednoj zemlji eutanizirano oko 53.500 purana

Epidemija ptičje gripe se širi - eutanazirat će 53.000 purana i 6.000 gusaka

Kako je bilo i za očekivati, jer virusi ne poznaju granice, i Hrvatska je u zoni vrlo visokog rizika

Stoga su Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane te Ministarstvo poljoprivrede objavili preventivne mjere u slučaju pojave ovoga virusa u Hrvatskoj. 

Pratite stanje peradi

One se odnose na obaveznu provedbu biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica. Primjenom biosigurnosnih mjera mora se onemogućiti kontakt domeće peradi i ptica u zatočeništvu sa divljim pticama, posebnom pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa, stoji u priopćenju gdje posebno ističu: 

Posjednici su dužni redovito pratiti zdravstveno stanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu te u slučaju pojave znakova bolesti i/ili uginuća isto odmah prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji kako bi se provelo uzorkovanje i time omogućilo rano otkrivanje infekcije.

Jednako tako potrebno je prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji ukoliko se uoče uginule divlje ptice.

Zaraženo meso dopremljeno u sedam objekata u Hrvatskoj

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede nadležna je za kontinuirano dostavljanje podataka o pojavi bolesti životinja i rezultatima provedbe programa nadziranja Europskoj Komisiji i Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja (OIE) kao i za praćenje pojave i kretanja zaraznih i nametničkih bolesti u drugim državama članicama EU odnosno trećim zemljama. Uprava putem ADNS sustava Europske komisije (Animal Disease Notification System) dnevno zaprima informacije o potvrđenim slučajevima bolesti koje na razini EU podliježu obvezi prijave.
 
Tako su obavijestili mađarsko tijelo za veterinarstvo da je meso peradi koje potječe s farme zaražene visoko patogenom influencom ptica H5N8 te druge farme koja je u tom trenutku bila pod sumnjom na zarazu tim virusom, dopremljeno u sedam objekata u Hrvatskoj. Veterinarska inspekcija je odmah po zaprimljenom zahtjevu provela nadzor kod subjekata u poslovanju s hranom u koje je prema dobivenim distribucijskim listama dopremljeno 5416 kilograma mesa peradi. Kod subjekata je zatečeno 864,5 kilograma mesa peradi koje je neškodljivo uklonjeno radi sprečavanja širenja bolesti na drugu perad i ptice.

U određenim okolnostima može se zaraziti i čovjek

Podsjetimo, influenca ptica zarazna je virusna bolest ptica, uključujući perad. Zaraza domaće peradi virusom influence ptica uzrokuje dva glavna oblika te bolesti, koji se razlikuju po svojoj virulenciji. Niskopatogeni oblik načelno izaziva samo blage simptome, a visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća. Ta bolest može uvelike naštetiti profitabilnosti peradarstva i omesti trgovinu unutar Unije i izvoz u treće zemlje. Influenca ptica pojavljuje se uglavnom kod ptica, ali u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo malen.

U slučaju izbijanja ove bolesti, postoji opasnost da se uzročnik proširi na druga gospodarstva na kojima se drži perad ili druge ptice koje se drže u zatočeništvu. Tako se trgovinom živim pticama ili njihovim proizvodima može proširiti iz jedne države članice u druge države članice ili treće zemlje.

Priopćenje u cijelosti pročitajte na ovoj poveznici.


Tagovi

Ptičja gripa Preventivne mjere Virus Biosigurnosne mjere Uginule divlje ptice


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.