Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kobni mamci
  • 29.03.2019. 16:30
  • Splitsko-dalmatinska, Zagvozd

Prvo ostao bez koza, sad stradao i pas, otrovni mamci desetkuju domaće životinje?

U dvije godine poznati stočar iz Zagvozda Jozo Svaguša ostao je bez nekoliko koza, a prije nekoliko dana zbog otrova je ostao i bez najboljeg psa, čuvara njegova stada koza, troipolgodišnje Bele.

Foto: Mladen Nejašmić
  • 1.176
  • 55
  • 0

Dva dana nakon objave našeg teksta o Zabiokovskoj priči u kojoj je glavni akter Jozo Svaguša iz Zagvozda koji je uz pomoć donatora i sredstava iz natječaja Programa ruralnog razvoja kupio manje stado koza i ozbiljno se okrenuo proizvodnji sira, priča je dobila svoj nastavak, ali ovog puta s manje sretnim završetkom.

Naime, njemu je prije dvije godine otrovano nekoliko koza, ali sada se našao pred novim problemom. Nažalost, ovog puta skončala je i troipolgodišnja Bela, ženka hrvatskog ovčara jedna od šest pasa koji mu služe za čuvanje stada. Nemili slučaj zbio se za vrijeme ispaše na predjelu između zaseoka Stapići i Svaguše, gdje je, prema njegovm tvrdnjama, pas najvjerojatnije došao u kontakt s otrovnim mamcem za što naš sugovornik okrivljuje lovce koji nekontrolirano bacaju nervne otrove u svrhu smanjenja broja predatora.

Obavijestio policiju i lovnog inspektora

"Pretpostavljam da se radi o otrovu. Kada se pas vratio doma odmah sam vidio da nešto nije u redu. Bijela pjena u ustima odavala je svu stravičnost koju je proživljavao moj najbolji pas. Bela je što se tiče koza, besprijekorno radila svoj posao. Nije je bilo nadaleko. Bolja je bila od svakog pastira. Zahvaljujući psima ja danas nemam problema s vukovima, ali kako je krenulo, mogao bi uskoro ostati bez ijednoga", žalosno će Svaguša dodajući: "Odmah sam o svemu obavijestio policiju i lovnog inspektora. Policija je obavila očevid pa ćemo vidjeti hoće li istraga dati rezultata i primjereno kazniti počinitelja".

Prije par godina stradale su mu koze, sad i pas 

Za njega, kaže, dvojbe nema, krivi su lovci. "Oni po šumi bacaju mamce, pa umjesto lisica, kuna, jazavaca stradavaju domaće životinje". Jozo je jedan od rijetkih povratnika u Zabiokovski vilajet gdje je dobivenim sredstvima izgradio staju i mini siranu, a kao zahvalu za predani rad, kaže, dobio je pašnjake načičkane otrovnim vabilicama.

Najprije koze, a sada i pas 

"Kada čovjek sve ovo vidi i doživi, izgubi svaku volju da nastavi sa radom. Kao što sam vam rekao, ovo nije prvi put. Najprije koze, a sada i pas. Ovome se mora stati u kraj ili oni ili ja", energično će Jozo Svaguša.

Kozjim sirom s maslinama, ljutikom i češnjakom OPG Svaguša gradi svoj brend

Vijest o trovanju zaprepastila je i čelnog čovjeka Lovačke udruge Zec iz Zagvozda Ivu Miloša. Tako što, kaže, nije djelo lovaca već nečovjeka.

"Vi ste mi donijeli prvi glas. Nitko nas o tome nije obavijestio. Da je bilo suprotno poslali bi ljude iz disciplinske i nadzorne komisije da utvrde činjenice. Lovačka udruga ne vrši nikakvo trovanje po lovištu, to je sve što mogu kazati", tvrdi Miloš ne isključujući mogućnost da je to netko uradio na svoju ruku. Ukoliko se radi o lovcu, ne gine mu disciplinska mjera, odnosno, kaže, udaljavanje iz udruge. 


Tagovi

Jozo Svaguša Otrov Koze Pas


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!