Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski hladnokrvnjak
  • 19.03.2021. 16:30
  • Sisačko-moslavačka, Popovača

Prvi odabir pastuha hrvatski hladnokrvnjak u Popovači

Predviđeno je, navode iz Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, da će biti ocijenjeno oko 80 pastuha iz cijele Hrvatske.

Foto: Marinko Petković
  • 808
  • 163
  • 0

Prvi odabir pastuha hrvatski hladnokrvnjak održat će se 27. ožujka 2021. godine u Popovači na sajmištu s početkom u 8 sati, obavijestio je Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka (SSUUHH).

Predviđeno je, navode, da će biti ocijenjeno oko 80 pastuha iz cijele Hrvatske, a na ocjenu će, otkrivaju doći i konj 1420 Zekan-L57 od vlasnika Tomislava Suknaića iz Majskih Poljana koji je srećom preživio potres.

Dio tradicije, folklora i kulture

Inače, hrvatski hladnokrvnjak je naša najbrojnija izvorna pasmina konja.

Karakterizira ga specifičan put nastanka, velika sposobnost adaptacije, otpornost na različite uvjete držanja i dobro iskorištavanje krme loše kakvoće. Također, značajan je segment u očuvanju zaštićenih krajolika i biološke raznolikosti, a kroz to i značajan ekonomski dohodovan proizvođač ekološke hrane za prehranu ljudi. Današnja namjena u očuvanju zaštićenih krajolika i razvoju ruralnih područja značajno olakšava očuvanje pasmine.

Iako postoji sumnja u status izvornosti pasmine, upravo specifičan put nastanka i načina uzgoja, gotovo prirodna selekcija kroz jedno stoljeće te činjenica da je neizostavan segment u održavanju brojnih tradicijskih kulturno – folklornih manifestacija na velikom području Republike Hrvatske, potvrđuju hladnokrvnjaka kao izvornu pasminu konja.

"Konjogojstvo je grana stočarstva koja ima najveći porast u broju grla i uzgajivača u zadnje dvije godine", ističe Miška Šklempe, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka.

Komisiju za odabir grla činit će predstavnik Ministarstva poljoprivrede i dva člana Saveza.


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Hrvatski hladnokrvnjak Natjecanje SSUUHH Zekan Izvorna pasmina


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.