Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 17.03.2019. 10:30
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

"Prva žena" Udruge uzgajivača svinja VPŽ: Svaki novi član je dobrodošao

U Rezovcu je 1. kolovoza 2018. godine osnovana Udruga uzgajivača svinja Virovitičko-podravske županije. Za predsjednicu Udruge izabrana je Mirjana Bilović, s kojom smo imali priliku razgovarati.

Foto: Karolina Tušek
  • 879
  • 58
  • 0

U Rezovcu je 1. kolovoza 2018. godine osnovana Udruga uzgajivača svinja Virovitičko-podravske županije. Za predsjednicu Udruge izabrana je Mirjana Bilović, dopredsjednik je Stjepan Kirin, a tajnica Ivona Bišćan.

Riječ je o osnivanju druge ovakve udruge na području Virovitičko-podravske županije, jer je prethodna ugašena prošle godine zbog nemogućnosti pronalaženja pozitivnih rješenja za spas svinjogojske proizvodnje. Cilj osnivanja udruge je kvalitativno i kvantitativno unapređivanje uzgoja svinja, umrežavanje uzgajivača i zainteresiranih pojedinaca na teritoriju njezinog djelovanja, zajedničko zalaganje za poboljšanje kvalitete života na ruralnom području te zagovaranje interesa svinjogojaca na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini te na razini EU.

23 člana u Udruzi različitog tipa uzgoja svinja

Na 24. međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2019. imali smo priliku razgovarati s osnivačicom i predsjednicom udruge Mirjanom Bilović, koja je Udrugu predstavljala u sklopu izložbenog štanda tvrtke Schaumann.

ccd
Časopis za svinjogojce

Bilović je istaknula veliku pomoć Virovitičko-podravske županije pri samom osnivanju Udruge, kada nisu imali gotovo nikakvih sredstava. Osim toga, "županija nas pomaže i savjetima, pomažu nam ispunjavati obrasce, u promociji naše Udruge u prvom svinjogojskom časopisu odnosno Glasilu središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, a i otvoreni su za razgovore o problemima koji muče nas svinjogojce."

Udruga trenutno broji 23 člana, a svaki novi je dobrodošao. Godišnja članarina iznosi 100 kuna. Od samog osnutka poticali su članove da predaju dokumentaciju, tako da ih danas dosta ima oznaku Meso hrvatskih farmi.

"Nemamo svi isti uzgoj i tip svinja; neki imaju crne slavonske, neki imaju križane, a dio imaju svinje pod selekcijom za rasplodni materijal. Dobrodošli su svi svinjogojci jer svi imamo zajedničke probleme. Mislim da, ako nas bude bilo više, da možemo više toga napraviti nego kao pojedinci, pogotovo što se tiče pronalaska tržišta", zaključila je Bilović.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Mirjana Bilović Udruga uzgajivača svinja Virovitičko-podravska županija Svinjogojstvo


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]