Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slobodan uzgoj
  • 16.04.2022. 12:00
  • Vukovarsko-srijemska, Vukovar

Prva hrvatska GMO free jaja: Kutija 20 kuna, a sve prodaju

Uskrsna trpeza ne može proći bez jaja, a mi smo posjetili farmu koja je prva u Hrvatskoj dobila certifikat GMO FREE.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 2.697
  • 371
  • 0

Na farmi u Soljanima slobodno trčkara oko četiri tisuće koka nesilica. Nisu zatvorene u kavezima, niti ograničene na mali prostor, a svakodnevno slobodno mogu birati žele li svoje vrijeme provoditi u unutrašnjem prostoru ili vani na zraku i suncu.

Priča o uzgoju kokoši nesilica u ovom najistočnijem dijelu Hrvatske krenula je od ideje aktiviranja mrtvih kapitala, zapuštenih dvorišta slavonskih obitelji kojima proizvodnja jaja nije primarna djelatnost.

Agro-klaster d.o.o., tvrtka u vlasništvu Vukovarsko-srijemske županije, vratila je u život zgradu u Soljanima na području Cvelferije, prenamjenila je u farmu za slobodni uzgoj nesilica i zaposlila domaće radnike.

Jaje košta dvije kune, a svako prodaju

U njihovoj sortirnici i pakirnici ovih dana pred uskrsne blagdane, ne staju s radom budući da svakodnevno treba upakirati i poslati oko osam tisuća jaja, koja zahvaljujući kratkim lancima opskrbe za dan ili dva dođu s farme na stol.

Na sve strane šaljemo narudžbe, kaže Marija Okanović, kojoj kroz ruke dnevno prođe oko četiri tisuće jaja, dok njena kolegica Ružica Vukoja opisuje potupak čišćenja, kalibriranja, vaganja jaja, pa onda sortiranja i pakiranja u transportne kutije.

Rade sa 18 kooperanata, što čini potencijal proizvodnje od 10 tisuća komada jaja dnevno. Osnovali su zadrugu s namjerom da postanu proizvođačka organizacija i tako lakše financiraju projekte koje će zadržati mlado stanovništvo na selu i u funkciju staviti resurse koji nisu iskorišteni.

Kako dođu s trake, tako jaja odlaze na police dućana ili krajnjim kupcima 

Lijepa je vijest da jaja s ove farme izravno dolaze u lokalne škole, vrtiće i bolnice, a njima opskrbljuju i domove za učenike te starije i nemoćne osobe, na području Vukovara i Vinkovaca.

"Svako jaje se proda, naše skladište je prazno, jer kako dođu s trake tako odlaze na police dućana ili krajnjim kupcima“, kaže Zdenko Podolar, direktor Agro-klaster d.o.o, vjerujući da će u budućnosti moći širiti proizvodnju i mrežu kooperanata.

Prvi GMO FREE certifikat za jaja iz slobodnog uzgoja

Relativno visoku cijenu od dvije kune po komadu jaja, Podolar opravdava skupljim načinom proizvodnje i držanja koka nesilica, od one u kaveznom i podnom uzgoju, a kaže da je iznad takve proizvodnje jedino ona ekološka.

Ove godine planiraju proizvodnju od oko 3,5 milijuna komada jaja, što ih čini jednim od najvećih proizvođača jaja iz slobodnog uzgoja.

Prvi u Hrvatskoj su dobili certifikat GMO FREE, koji jamči proizvodnju i plasman jaja bez genetski modificiranih sastojaka. Probili su se na tržište malih ugostitelja i hotelijera, te pozicionirali u svim velikim trgovačkim lancima.

Na godinu se u Hrvatskoj potroši oko 800 milijuna jaja. U ukupnoj potrošnji, jaja iz slobodnog uzgoja poput ovog, zauzimaju tek jedan do dva posto, dok se u većini europskih zemalja potrošnja kreće od 10 do 20 posto.

Pogledajte više u video prilogu:


Fotoprilog


Tagovi

Slobodni uzgoj koka nesilica Free-range jaja GMO FREE jaja Agroklaster Mrtvi kapital Vukovarsko-srijemska županija


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.