Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meso
  • 23.08.2020. 12:00

Proizvodnja mesa u svijetu raste, a mesni giganti suočavaju se s brojnim optužbama

Na globalnoj razini raste i popularnost piletine, a tržište peradi povećalo se u 2019. godini za 6% te trenutno vrijedi 230 milijarde dolara.

Foto: JumpStory
  • 725
  • 176
  • 0

Prema zadnjim podacima koje je objavio Guardian, proizvodnja mesa, ali i njezin izvoz rastu u većini zemalja svijeta. 

Što se tiče svinjetine, Meksiko je zabilježio povećan porast, a kao glavni razlog navode veću potražnju iz Japana, Južne Koreje i Kine. Brazil je ostvario gotovo 50%-tni rast izvoza, a glavno odredište im je bila Kina. 

Iako uz brojne nesuglasice, ta je zemlja uspjela napraviti do sada najveći otkup kukuruza iz SAD, a brojni stručnjaci smatraju kako je upravo ta žitarica ključni sastojak stočne hrane za kineske svinje koje se oporavljaju od smrtonosne afričke svinjske kuge.

I popularnost piletine sve više raste na globalnoj razini, a tržište peradi povećalo se u 2019. godini za 6% te trenutno vrijedi 230 milijardi dolara. Treba napomenuti kako je američki mesni div Tyson Foods po prvi put svoje proizvode plasirao na EU i Britansko tržište. 

Unatoč manjoj potražnji Kina i dalje nastavlja s rekordnim uzgojem pilića

No, nisu sve zemlje imale sreću u proizvodnji. Vijetnam je izvijestio o epidemiji visoko patogene ptičje gripe H5N1 na jednoj peradarskoj farmi, a ove godine usmrćeno je oko 150.000 ptica baš zbog nje. Podsjetimo, i u Australiji se sličan scenarij dogodio ovoga tjedna. 

Velika Britanija u problemu ako ne dogovori tržište

Nakon izlaska iz Europske unije, prema brojnim mišljenjima stručnjaka, u slučaju da se ne dogovori o tržištu s EU, ali i brojnim drugim zemljama, Velika Britanija bi mogla izgubiti status svjetskog proizvođača peradi. Trenutno šalju i preko tisuće jednodnevnih pilića preko Kanala kamionima, a iz ove industrije upozoravaju kako bi brojni uzgajivači mogli iseliti iz zemlje ako im se tržište poremeti. 

Velika Britanija uvodi graničnu kontrolu po fazama

Prema podacima Odbora za razvoj poljoprivrede i hortikulture (AHDB), oko 82% izvoza govedine iz Velike Britanije i 89% izvoza janjetine odlazi u EU. Tužna slika je i ta da je u zemlji u posljednjih pet godina broj stoke opao za 60%. 

Također, produljeno sušno vrijeme i nedavne poplave uništile su brojne usjeve, a mnogi se stočari žale kako neće imati dovoljno hrane za svoje životinje. Zbog toga je Nacionalni sindikat poljoprivrednika pokrenuo tzv. Stočnu banku koja bi im trebala pomoći. 

Velike kompanije u mutnim poslovima?

Veliki požari koji su harali diljem Amazone bili su glavna vijest na brojnim portalima, a kao jedan od krivaca našao se i najveći svjetski proizvođač mesa, JBS za koje su brojni smatrali da je bio uključen u krčenje amazonskih šuma, na kojima su se onda gradile farme. Iako su osporili navode, u toj su kompaniji izvjestili kako su se opredijelili za zaustavljanje krčenja šuma. 

Britanski Tesco odlučio je prekinuti sve veze s njima, a Britanska organizacija za multinacionalno bankarstvo i financiranje (HSBC) izrazila je zabrinutost što tako ogromna mesna kompanija nema izrađen akcijski plan za rješavanje problema.   

Ilegalno krče Amazonu kako bi EU imala dovoljno soje?

Ni KFC nije prošao ništa bolje. Optužen je da se loše odnosi prema životinja, te da im je njihova dobrobit na zadnjem mjestu. Otkriveno je da više od trećine peradi pati od bolne upale poznate još i kao dermatitis stopala koja u težim slučajevima onemogućuje njihovo kretanje. Nakon iznesene optužbe, gigant brze hrane obvezao se da će poboljšati standarde uzgoja životinja.


Tagovi

Meso Farme Proizvodnja Piletina Svinjetina Velika Britanija JBS KFC


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]