Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma u Kini
  • 26.09.2020. 07:30
  • Kina

Proizvodiće 840.000 svinja godišnje na farmama sa 12 spratova

Svinje su ograničene na jedan sprat tokom celog života kako bi se izbeglo njihovo mešanje, a svaka stambena jedinica ima ventilacioni sistem, dizače za prevoz i cevovod za usmeravanje uginule prasadi na unutrašnja područja spaljivanja.

Foto: Depositphotos/Buurserstraat38
  • 776
  • 47
  • 0

Farmski uzgoj svinja podrazumeva da prostor za životinje bude dovoljno topao, dobro prozračan i osvetljen, zatim suv i čist. Visina i širina prostorija određena je pravilnicima i zavisi od načina uzgoja, no nigde ne piše, na koliko se spratova može smestiti farma. 

Gajiti 840.000 svinja godišnje može se samo uz mnogo prostora i njegovu dobru iskorišćenost. U Kini, gde je ova vrsta mesa daleko na prvom mestu po potrošnji, grade se farme koje nalikuju zgradama. Reč je o jedinicama visokim do devet spratova u kojima se uzgaja hiljadu svinja, a kako piše theguardian u toku je izgradnja farme s čak njih 12. 

"Na svakom spratu možemo uzgajati 1.270 svinja", tvrdi Juanfej Gao, potpredsednik kompanije "Yangxianga" i dodaje da taj broj u budućnosti planiraju da povećaju na 1.300. 

Ova kompanija godišnje proizvede oko dva miliona životinja na desetak farmi širom zemlje.

Imaju visoke standarde i karantin za radnike?

Tokom poslednje dve godine kineske poljoprivrednike i potrošače potresle su brojne pošasti - afrička svinjska kuga zbog koje je uginulo 200 miliona ovih životinja u godini dana, svinjski grip, a onda i Covid-19. Međutim, za ovaj novoizgrađeni sistem tvrde da ima visoke standarde biološke sigurnosti i sofisticirane sisteme za čišćenje i odlaganje.

Dozvoljena gradnja farmi u blizini gradova? U Kini će uzgajati 200 miliona svinja

Na novoizgrađenoj farmi, na planinskom području Jadži postoji karantin za radnike, a zaposleni kompanije provode vreme u stambenom prostoru u kojima imaju i teniske terene.

A kako tamo žive svinje?

Svinje su ograničene na jedan sprat tokom celog života kako bi se izbeglo njihovo mešanje, a svaka stambena jedinica ima ventilacioni sistem, dizače za prevoz i cevovod za usmeravanje uginule prasadi na unutrašnja područja spaljivanja.

No, intenzivni poljoprivredni sistemi poput ovoga i dalje mogu biti leglo bolesti.

"Koncentrirani uzgojni postupak stvara uslove za unakrsnu infekciju svinja ili drugih stočnih životinja", upozorava Peter Li, vanredni profesor istočnoazijske politike na Univerzitetu "Houston-Downtown" u SAD-u i stručnjak humanitarne organizacije "Humane Society International".

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad snabdevaju mlekom

Učinak na dobrobit životinja koje žive u tim prostorima još uvek je vrlo slabo razumljiv. Li veruje i da ograničeni prostor, betonski podovi i nemogućnost prirodnog ponašanja te večni osećaj frustracije mogu dovesti do pada imuniteta.

"Možda ima neke prednosti u pogledu zdravlja, ali to se ipak ne može nazvati dobrobiti u odnosu na one uzgajane na otvorenom", tvrdi Džeremi Marčant-Ford, istraživač životinja, američkog Ministarstva poljoprivrede.

Iako ova zemlja nije jedina koja se suočava sa izazovima novih bolesti i dalje se na nju gleda kao globalnu pretnju.

"Kina je konglomerat svake vrste pokretača novih bolesti", kaže Peter Dažak, zoolog i predsednik Saveza "EcoHealth", neprofitne organizacije usmerene na globalna zdravstvena pitanja.

Kako izgleda život svinja na jednoj ovakvoj farmi, pogledajte u videu: 


Tagovi

Kina Farma 12 spratova Farma svinja Uzgoj svinja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.