Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj pataka
  • 30.05.2017. 16:30

Profitabilni pačji biznis i rješenje za puževe

Indijska trkačica se može nositi sa puževima!

  • 22.560
  • 330
  • 0

Imate li problema sa puževima golaćima koji vam pojedu sve iz vašeg vrta, onda za vas postoji rješenje. Obitelj Tomašek iz češkog sela Končanica koje je poznato kao najdulje selo u okolici, predlaže učinkovit recept - problem će riješiti patke indijske trkačice. Njima je puž najomiljenija hrana i uzgajivači jamče da vrt ostaje neoštećen.

Neki seljani kažu, da su se pokušali riješiti puževa na različite načine: piljevinom, razmrvljenom ljuskom jaja oko biljaka, pivskim zamkama, ogradama od različitih materijala, prikupljanjem, izlijevanjem kipuće vode, solnim zamkama.

Narančasti puževi omiljena poslastica

"Narančaste puževe patke vole najviše. Sive puževe i zelene gusjenice ne vole jesti", kaže Raduška Tomašek i pokazuje nam patke s uspravnim vratovima, koje su u pokretu i stalno nekud bježe.

Obitelj Tomašek uzgaja indijske patke trkačice

Od puževa očiste ne samo vrt, nego i staklenike i plastenike. Jedna patka ih može tokom dana sakupiti 80 dekagrama. Patke također vole jesti skakavce, lemu na zobi (lat. Oulema lichenis) i druge štetnike.

Patke skupljaju i krumpirovu zlaticu

"Jednom su mi pobjegle u krumpir i ja sam se bojala da će ga uništiti, ali nisu napravile nikakvu štetu, naprotiv skupljali su tamo zlaticu. Zahvaljujući njima nemamo u dvorištu niti jednu muhu", smije se naša domaćica. To je još jedna prednost uzgoja tih pataka, koje bez bojazni možete pustiti u vrt, za razliku od drugih pasmina pataka, koje bi tamo napravili pustoš.

Indijske trkačice

"S obzirom da patke trkačice imaju težinu samo dva kilograma i kad slučajno stanu na salatu neće je oštetiti. Prihranjuju se samljevenim žitaricama sa koncentratom, zahtijevaju i dovoljnu količinu vode za piće."

Pioniri uzgoja indijskih trkačica

Na daruvarskom području se ova pasmina pataka viđa rijetko. Raduška i Mirko Tomašek iz Končanice su pioniri njihovog uzgoja, pa je naravno slijedilo pitanje kako su se odlučili baviti uzgojem ove vrste patke.

"Moj mlađi sin Vanja mi je u lipnju pretprošle godine donio četiri pačića, koja su bila tri tjedna stara. Dovezao ih iz Velike Gorice. Odlučili smo se za njih, za to što mogu biti ne samo kućni ljubimci, koji se jako brzo prilagode gazdi, ali i za to što jedu puževe, te su privržene i vole razgovarati", saznali smo od uzgajivača.

Kada se obitelj Tomašek uvjerila u prednosti uzgoja pataka trkačica, saznali su dovoljno informacija o njihovom uzgoju, počeli su sa širenjem jata.

Velik interes za kupnjom pačića

"Od prošle godine smo ga proširili na 13 komada, od toga šest pataka. Izleglo se je 270 pačića. Od tada se bavimo i prodajom pačića. Otkrili smo da je to isplativije nego bilo što drugo. Za patkama postoji ogroman interes, tako da nemamo problema sa nalaženjem kupaca, kojim nije teško doći po njih iz Zagreba, Čakovca i Koprivnice. Čak smo imali slučaj da su ljudi htjeli kupiti svježe izlegnute pačiće. 10 dana staro pače prodajemo za 35 kuna (mlađe 25 kn). Šest tjedana staro pače košta 50 kuna. U travnju prošle godine sin je iz Padove donio 80 jaja pravih indijskih patki. Iz jaja se izleglo 33 pačića, od kojih će narasti patke bez primjesa drugih pasmina."

Druge patke rade više štete nego koristi

Svaka patka iz njenog legla pojede u dva-tri obroka po 30 do 40 puževa dnevno. Indijski trkač je za sada u Končenici prava rijetkost, i sad se polako šire. Obično se tamo uzgajaju pasmine poput ruanske, japanske i divlje patke.

Raduška Tomašek

"One također vole jesti puževe, ali za razliku od pataka trkačica vrt unište gaženjem i konzumiranjem povrća. Indijska patka se uzgaja zbog jaja, ne sjede na njima. Nisu dobri roditelji. Meso je dobro konzumirati samo do četiri tjedna njihove starosti.

Zbog toga što jedu puževe, poslije navedenog razdoblja se ne preporuča konzumirati njihovo meso. Ja za sada nisam ubila niti jednu patku, tako da ne znam kakvog okusa je njihovo meso. Za ono što smo zaradili za pačiće kupili smo si tri inkubatora (u jedan stane 60 jaja). Pačići se od oplođenih jaja izlegnu za 28 dana. Jedna patka može za godinu dana imati dvije stotine uglavnom bijelih do blijedo zelenih jaja. Polaganje jaja počinje u veljači i završava krajem svibnja. Jaja patke ne nose u pravilnim razmacima, ali recimo pet dana, i onda opet za dva dana. Na jednoga patka je potrebno imati tri patke. To je dobro za održavanje jata. Patke mogu podnijeti hladnoću pet do 10 stupnjeva i živjeti do osam godina starosti", saznali smo od uzgajivača.

Zašto baš patke trkačice?

Čak i naziv ove patke "indijska trkačica" sugerira da dolazi iz Indije. Veliki utjecaj na oblikovanje njihovog tijela imaju pastiri, koji su patke nakon tova tjerali na sajmove u različite gradove koji su se nalazili i dvije stotine kilometara daleko. Patke, koje su uspjele savladati tako velike daljine su si stvorile vitko i uspravno tijelo na dugim nogama. Zdrave su i izdržljive. U Maleziji se patke uzgajaju više od 2.000 godina. Popularne su u Njemačkoj i Engleskoj. I još jedna zanimljivost - u svijetu postoji usluga unajmljivanje pataka trkačica. Zašto onda ovu uslugu ne uvesti i u Hrvatskoj?


Fotoprilog


Tagovi

Končanica; Patke - indijske trkačice;Raduška i Mirko Tomašek


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.