Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup junadi
  • 02.11.2020. 10:00

Produžen rok za otkup junadi do 20. novembra

U poslednjih mesec dana otkupljeno je više od 4.000 junadi, a uskoro će se znati i tačni podaci na osnovu prijave Upravi za agrarna plaćanja. U ovoj administraciji tvrde da će pomenute premije biti isplaćene nakon obrade podataka.

Foto: Bigstock/mikumistock
  • 188
  • 14
  • 0

Vlada Srbije izmenom i dopunom posebne uredbe za pomoć stočarima u vreme pandemije produžila je rok za otkup viškova tovne junadi sa 30. oktobra na 20. novembar. Zahtev za ostvarivanje prava na finansijsku podršku po osnovu ovog programa korisnici će moći da podnesu do 25. ovog meseca, prenosi Politika.

Ovom odlukom odgajivači koji isporuče junad domaćim klanicima ili izvoznicima ostvariće pravo za podsticaj od 20.000 dinara, kao i na već raniji utvrđen iznos od 15.000 dinara. U poslednjih mesec dana otkupljeno je više od 4.000 junadi, a uskoro će se znati i tačni podaci na osnovu prijave Upravi za agrarna plaćanja. U ovoj administraciji tvrde da će pomenute premije biti isplaćene nakon obrade podataka, prenosi udruženje "Agroprofit".

Otkup junadi: Za izvoz skupi, za sada prodate male količine

Podsetimo, Turska je odustala kupovine naše junetine, a izvoz za Kinu je simboličan, mada kineski partneri sada pominju kao interesantnu ponudu goveđe meso (od krava). Najavljeni ulazak na naše tržište velike eksportne kuće "Huland" iz Mađarske još se nije dogodio, a reč je o najavljenoj kupovini 5.000 junadi svih rasa.

Ponuda junadi u EU opada

Prema uvidu u berze stoke u EU ponuda junadi opada, ali se to još uvek ne primećuje po prodajnim cenama mesa, kažu u ovom udruženju. Najviše cene za juneće četvrti su u Švedskoj i Grčkoj 4,31-4,50 evra/kg, dok su najniže u Belgiji, Poljskoj i Litvaniji oko tri evra/kg.

Telad za tov se mogu nabaviti po povoljnim cenama u Rumuniji - tele od 90-100 kg prodaje se za 3,4 evra/kg, od 100-120 kg za 3,3 evra/kg, od 130-170 kg za 3,05 evra/kg, a teža telad ostvaruju cenu od 2,7 evra/kg.


Tagovi

Otkup junadi Stočari Agroprofit Junad Kupovina Cena junadi Premija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]