Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 27.04.2023. 15:00

Procurio dokument: Držanje životinja u kavezu će biti potpuno zabranjeno?

Revizija o dobrobiti životinja je najavljena za rujan. Najavljuju se puno strožiji propisi

Foto: Depositphotos/alessandro0770
  • 2.525
  • 265
  • 0

U rujnu ove godine očekuje se revizija direktive o dobrobiti životinja, a članovi odbora za poljoprivredu u Europskom parlamentu AGRI razmijenili su mišljenja o nekoliko pitanja s povjerenicom za zdravlje i sigurnost hrane Stellom Kyriakides. Nekoliko zastupnika Parlamenta izrazilo je zabrinutost hoće li revizija biti predstavljena prije zakonskog vremenskog okvira s obzirom na to da se sadašnji mandat završava za manje od godinu dana.

Strožiji propisi?

U dokumentu koji je procurio navodi se da bi Europska komisija mogla predložiti potpunu zabranu držanja životinja u kavezima, zabranu rezanja kljunova, repova i rogova, te strožije propise o transportu živih životinja, piše napi.hu. Propisi EU u ovom sektoru su najstroži su na svijetu, a sada se revidiraju jer su neke od trenutnih direktiva i zakona zastarjeli.

Kako bi povećao dobrobit, Brisel namjerava napraviti značajne promjene u četiri sektora. Cilj je da se omogući milijardama domaćih životinja da žive u boljim uvjetima do 2038. godine.

Zabranjena praksa klanja

Komisija je već odlučila o zabrani držanja peradi u kavezima, poput kokoši nesilica i pilića brojlera. No, zabrana bi se proširila na sve domaće životinje, uz jedan ili dva rijetka izuzetka.

Kavezi i sanduci koji se koriste za klanje goveda i svinja s ciljem ograničavanja njihova kretanja, također bi potpali pod zabranu. Ukidanje ne bi stupilo na snagu odmah, tranzicija bi trajala 10 godina.

Predložena je i zabrana sakaćenja, što se odnosi na uzgajivače peradi, ali i zabrana kupiranja repa, što se uglavnom odnosi na pse, odstranjivanje rogova kod stoke i kiruršku kastracija svinja. Ovisno od vrste, zabrane bi stupile na snagu poslije prijelaznog perioda od 5, 10 i 15 godina. Bila bi zabranjena praksa klanja koja uključuje patnju životinja, kao i ubijanje muških jednodnevnih pilića.

Muški jednodnevni pilići nisu korisni u peradarstvu (Foto: Depositphoto/galitskaya)

A tijekom transporta?

Predviđeni su ozbiljni ekonomski učinci ograničenja transporta živih životinja i zbog toga bi se dozvolila isporuka u treće zemlje uz značajna ograničenja. Prema otkrivenom dokumentu, vrijeme transporta onih koje su namijenjene za klanje ne može biti duže od 9 h, a za ostale namjene do 21 h.

Što transport traje duže to je veća mogućnost zaraze životinja

Za transport na temperaturama između 25 i 30ºC rok isporuke mora biti do 8 h, dok bi se na temperaturi iznad 30ºC obavljao samo u noćnim satima.

Proširenje pravila na uvoz iz trećih zemalja

Očekuje se pooštravanje kriterija i predlaže da uvoz proizvoda proizvedenih u trećim zemljama podliježe striktnim pravilima EU o dobrobiti životinja. Transport bi trajao toliko dugo koliko one mogu izdržati bez patnje. Ne očekuje se potpuna zabrana. Trenutno su europski poljoprivrednici u nepovoljnom položaju u odnosu na konkurenciju iz trećih zemalja koji ne moraju poštovati skupe i stroge zahtjeve EU.

Dokument se posebno odnosi na Ukrajinu, najvažnijeg trgovinskog partnera u uvozu mesa peradi i jaja. Ističe se da se Kijev priprema za pristupanje EU, čiji je jedan od osnovnih uvjeta uvođenje EU praksi dobrobiti životinja.

Jedna od zabrana se odnosi i na držanje životinja za proizvodnju krzna. Spomenuto je i uvođenje označavanja prehrambenih proizvoda o dobrobiti životinja u cijeloj EU, što bi bilo na dobrovoljnoj osnovi.

Velika ulaganja

Ipak, mala je vjerojatnoća da će doći do uvođenja nekih mjera. Uzgajivači životinja, klaonice i akteri prehrambene industrije će do kraja vršiti pritisak u procesu donošenja odluka u EU sa svojom značajnom moći lobiranja. Jer, ispunjenje svih navedenih ograničenja zahtijeva od značajnog broja europskih farmera skupa ulaganja.


Tagovi

Dobrobit životinja Zabrana kaveza Transport životinja Vrijeme transporta životinja Dokument Klanje životinja Strogi propisi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]