Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Teljenje
  • 01.12.2015. 12:35

Problemi teljenja u sustavu krava-tele

U sustavu krava-tele bitno je da se krave tele same ili uz minimalnu asistenciju čovjeka.

  • 1.409
  • 53
  • 0

Jedan od faktora za izbor pasmine za uzgoj u sustavu krava-tele je lakoća teljenja. Bitno je da se krave uglavnom tele same, uz minimalnu pomoć čovjeka. Teških teljenja i problema koje ona nose, boji se svaki uzgajivač i držatelj stoke, pogotovo ako dođe do gubitka teleta. Krave s teškim teljenjima obično traže liječenje. Njihov servis period je duži, što u konačnici nosi gubitke u laktaciji i broju rođene teladi. Također, sve je izraženiji problem nemogućnosti dobivanja ljudi za pomoć pri teškim teljenjima. Teljenje obično nastupa unutar dva sata nakon što se pokazala amnionska ovojnica (mjehur).

Tablica: Prosječno trajanje teljenja

Trudovi (sati)

Porod (sati)

Junice

2-4

1-2

Krave

1-3

½ -1

Ako je bilo koja od ovih faza spora ili protječe uz komplikacije, govorimo o teškom teljenju ili distociji. Teškoće teljenja češće su kod junica nego kod krava.

Bitno je da se krave tele same

Mnogo je faktora koji utječu na teška (incidentna) teljenja. Neki od njih su: laktacija po redu (prvotelke se teže tele nego višetelke), spol teleta (muška telad je veća i njihovo rađanje je teže u odnosu na žensku telad), porodna masa teleta (veća masa - teže teljenje), dužina graviditeta (duže nošenje - teže teljenje), masa krave i pasmina oca. Disproporcija između majke i teleta najčešći je razlog teških teljenja. Selekcijskim radom i iskustvom stočara za odgovarajuća geografska područja u zemlji, odabiru se bikovi očeve pasmine koji će u odnosu na materinsku osnovu odgovarajućih područja biti najbolji.

U sustavu krava-tele bitno je da se krave tele same ili uz minimalnu asistenciju čovjeka. Pri odluci o izboru terminalne pasmine potrebno je uzeti u obzir utjecaj terminalne pasmine na tijek teljenja. Obično pasmine s laganim teljenjima imaju mali kapacitet rasta i manji kapacitet za proizvodnju mesa, a loj brže nakupljaju.

Lakoća teljenja kod pojedinih pasmina

Tablica: Lakoća teljenja kod pojedinih čistih pasmina

Pasmina

Normalan porod (%)

Težak porod (%)

Pomoć kod teljenja (%)

Aberdee Angus

99,0

1,0

0

Blonde d'Aquitalne

92,9

5,2

1,9

Charolais

91,6

5,4

3,0

Simentalac

94,9

4,4

0,7

Hereford

99,0

1,0

0

Limousin

98,3

1,4

0,3

Salers

98,7

0,9

0,4

Brojnost teških teljenja raste porastom tovne kondicije junica i krava. Nagomilavanje loja oko zdjeličnog kanala smanjuje prohodnost plodu. Također deponiranjem intermuskularne i intramuskularne masti smanjuje se mišićna moć za istiskivanje teleta u vrijeme teljenja.

Ukoliko je pri teljenju potrebna asistencija, kao što je to slučaj s velikom teladi, preporuča se pridržavati slijedećeg postupka: oprati ruke i koristiti duge rukavice, upotrijebiti ovlaživač, otvoriti grlić maternice, namjestiti tele i postaviti dezinficirane konopce te vući prema dolje i natrag u vrijeme truda. Ne dogodi li se teljenje unutar pola sata, treba potražiti pomoć veterinara.

Uloga selekcije

Velika je uloga selekcije na tok teljenja. S tog gledišta moramo odabirati krave koje se lakše tele i sjeme bikova s potvrđenim laganim teljenjima, ako koristimo umjetno osjemenjivanje. Sa sjemenom bikova koji daju teška teljenja ne smijemo osjemenjivati junice, mlade i sitnije krave. Na taj ćemo način smanjiti gospodarsku štetu uzrokovanu teškim teljenjima.

Testiranje bikova na težinu teljenja uzgajivačima pruža dragocjene informacije. U osnovi se razlikuju četiri stupnja težine teljenja: laka, normalna, teška (carski rez) i s mrtvorođenom teladi (embriotomija).

Autor: Ivan Jukić, viši stručni savjetnik (stočarstvo), PSS


Tagovi

Teljenje Krava-tele Lakoća teljenja Gubitak teleta Izbor pasmine Distocija Junice Krave Pasmina Umjetno osjemenjivanje Uloga selekcije