Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • (Ne)čistoća farmi
  • 22.06.2021. 07:30

Prljavština na stočnim farmama česta pojava i u Švedskoj? Zašto je čistoća važna?

Čistoća je važna za zdravlje i dobrobit stoke, ali i za isplativost farme, jer prljavština povećava rizik od bolesti životinja i može ugroziti proizvodnju mlijeka i mesa.

Foto: Bigstock/pictureserver
  • 1.206
  • 361
  • 0

Švedska koja inače glasi kao jedna od najčišćih zemalja EU, kada je u pitanju stočarstvo, time se ne može pohvaliti. Naime, skupina tamošnjih stručnjaka za ovu granu agrara u suradnji s inspektorima za zaštitu životinja procijenila je rezultate provjera čistoće na farmama.

Ispitivanja su otkrila da je prljavština kod goveda još uvijek učestali oblik nepridržavanja dobrobiti na gospodarstvima, bez ikakvih većih promjena u odnosu na ranije provjere. Kako stoji u dokumentu, od 371 pregledane takve farme, 49 posto je imalo prljavu stoku.

Autori studije spominju kako ova situacija s nečistoćom krava ne predstavlja samo problem u Švedskoj već i u drugim zemljama. Većina država nema posebna pravila za njihov izgled i čistoću, što je jedan od razloga zašto se ovome pridaje tako malo pažnje, smatraju autori.

Međutim, kažu da s druge strane postoje države koje imaju nacionalno zakonodavstvo kojim se stočari obvezuju da životinje drže u suhim i čistim prostorima, pogotovo na mjestima gdje leže. Često se navodi da čistoća ne utječe na isplativost te da upravo radi toga farmeri zanemaruju njihov izgled i higijenu. No, tim stručnjaka upozorava da je ona važna za proizvodnju higijenski ispravnog mlijeka, kao i za zdravlje vimena te dobrobit krava u laktaciji. "Sve što zagađuje vime dovodi u rizik od mastitisa", upozoravaju.

Osim toga, ako im je koža prljava i vlažna, tada gubi izolacijska svojstva što dovodi do problema s termoregulacijom. Navode i da je sama prljavština čimbenik rizika jer mokraća i fekalije mogu uzrokovati bolne opekline na koži i dermatitis. Dokazano je da su krave u prljavim stajama češće patile od ozljeda skočnog zgloba te hromosti.

Što su otkrili u razgovoru sa stočarima?

Zanimljivo je da su tijekom razgovora s inspektorima pojedini vlasnici čak okrivili krave rekavši da one same biraju pogrešno mjesto za ležanje radi čega se prljaju. No, zapravo je teško zamisliti da će se uz slobodu izbora one dobrovoljno odlučiti leći na lošije mjesto.

Studija je pokazala da vlasnici prljave stoke kao najčešći izgovor navode nedostatak vremena. Oni koji su imali čiste farme, kažu da su dobro upravljanje, dovoljno osoblja te svježe stelje ključni čimbenici za održavanje farme čistom. 

Istraživanja su pokazala da procjene dobrobiti životinja mogu biti prilično subjektivne. Naime, inspektori nisu sve farme s prljavom stokom kategorizirali kao nečiste, uglavnom koristeći argument da je samo nekoliko grla takvo. Shodno tome, znanstvenici su zaključili da su potrebne bolje službene smjernice za inspektore i poljoprivrednike kako bi se podržale njihove procjene kada je prljavština goveda neusklađena sa zakonom o dobrobiti.


Tagovi

Švedska Čistoća na farmi Prljave životinje Higijena Dobrobit životinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]