Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smotra istarskih volova
  • 31.07.2018. 12:00

Prijetilo im je izumiranje, danas ih je u Istri 30-ak, no boškarina ima i u drugim krajevima Hrvatske

Aleksandar Udovičić, vlasnik najtežeg istarskog vola sa smotre u Kanfanaru ističe kako za hranidbu i sve ostalo vezano za držanje jedne ovakve životinje na godinu treba izvoditi između 10 i 15 tisuća kuna, a putem poticaja po grlu se dobiju tek dvije do tri tisuće. No, od držanja boškarina ne žele odustati.

Foto: Marko Sataić, Božica Oršuš i Gorana Martinčić   
  • 4.434
  • 279
  • 1

Krajem 20. stoljeća, cijeloj je pasmini prijetilo izumiranje, ali vlasnici onih nekoliko desetaka preostalih grla odlučili su to spriječiti. I tako se upravo to vrijeme smatra početkom osvješćivanja javnosti o tome kako Istra ostaje bez jednog od svojih simbola, kojega je nekada imalo gotovo svako gospodarstvo u tom dijelu zemlje.

Riječ je o istarskim volovima – boškarinima, čija je 28. po redu smotra, održana u mjestu Kanfanar u istoimenoj istarskoj općini, 18 km udaljenoj od Rovinja. A sve u sklopu dvodnevne tradicionalne manifestacije “Jakovlja.“

Iz svih dijelova Istre tim je povodom u Kanfanar došlo 11 uzgajivača s ukupno 16 volova. Nakon što su se u hladovini parka posjetitelji mogli fotografirati s ovim, u prosjeku oko tone teškim životinjama te porazgovarati s njihovim vlasnicima, uslijedila je povorka kroz mjesto i započeo natjecateljski dio.

Istarski volovi u prosjeku teže oko jedne tone

Nakon vaganja nagrađena su tri najteža vola. Prvo mjesto s impozantnih 1.220 kg pripalo je devetogodišnjem volu Boškarinu, vlasnika Aleksandra Udovičića iz mjesta Gospodi nedaleko Sv. Lovreča, dok su drugo i treće podijelili vol Sarožin, star 4 godine, vlasnik kojega je također Aleksandar Udovičić te deset i pol godina star Bakin, kojeg je iz mjesta Veli Ježenj nedaleko Pazina, na smotru doveo vlasnik Alojz Krizmanić.

Jer, vaga je pokazala da su obje životinje jednako teške i to po tonu i 30 kg svaka.

Bogatstvo autohtone pasmine 

U kategoriji "Poslušnost“ pobijedio je osmogodišnji vol Bepo, vlasnice Marinele Jugovac iz Bužleti kod Grožnjana, drugo mjesto pripalo je volovskom paru Boškarinu i Bakinu, starima po četiri godine, vlasnik kojih je Aldo Štifanić iz Višnjana, dok je treću nagradu osvojio devetogodišnji vol Boškarin, vlasnika Marija Gašparinija iz mjesta Fabci, nedaleko od Višnjana. Vol Boškarin, vlasnika Alde Štifanića osvojio je i prvo mjesto u kategoriji “Ljepota“.

Odmah iza njega, prema ocjenama ocjenjivačkog suda, našao se istarski vol Nino, star 5 godina, vlasnik kojega je Emil Rojnić iz sela Orihi u općini Barban, a na trećem osmogodišnji Bepo, vlasnice Marinele Jugovac.

Želimo da ove životinje opstanu i zato ih držimo

Marinela Jugovac ujedno je bila jedna od dvije ženske uzgajivačice koje su se predstavile u Kanfanaru. Vola je predstavila i Silvija Terlević.

“Imamo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na kojemu osim 24 krave, bikova i teladi imamo i tri istarska vola, starosti osam, pet i dvije godine. Ne prepuštamo ovu smotru, jer doista nam je želja da ove životinje ne izumru, a tko će se za to više boriti, ako ne mi koji ih držimo. Evo, najstariji Bepo, osvojio je čak dvije nagrade, koje su dobar vjetar u leđa da se i dalje bavimo njihovim uzgojem, iako, da budemo jasni, njihovo držanje iziskuje puno novaca. No, ne želimo odustati“, kazala je Marinela Jugovac.

Vlasnik najtežeg vola, 80-godišnji Aleksandar Udovičić, ukratko nam je pojasnio tu računicu.

“U hranidbu i sve ostalo vezano za držanje jednog vola na godinu moramo uložiti između 10 i 15 tisuća kuna, a dobijemo tek oko dvije do tri tisuće. Znači, nema tu odavno nikakve zarade, ali evo, ja na primjer sam star čovjek i otkad znam za sebe, držimo ih i tako ću ih imati i ja dokle god budem mogao.

Nekada su služili za poljoprivredne radove i tegljenje kamenja za gradnju kuća i nisi mogao živjeti na selu, a da ih nisi imao, a danas se evo borimo da ne izumru i zato ih, unatoč troškovima, vozimo na ovakve smotre, jer vidimo da je to zanimljivo i turistima, a i dobro je što se tu okupe i predstavnici općina, županije i drugih institucija, pa se nadamo da će se još više uključiti u zaštitu ovih životinja i novčano nam pomoći“, kazao je Aleksandar Udovičić.

Da se sami nismo organizirali istarske bi volove sad gledali na slikama

Aldo Štifanić predsjednik je i jedan od osnivača Saveza uzgajivača istarskog goveda.

“Sjedište nam je u Višnjanu i djelujemo od 1989. godine. Jer upravo u to vrijeme, došlo je do ogromnog pada broja grla i nije bilo druge, nego da se mi vlasnici tih preostalih životinja, udružimo i pružimo sve od sebe da istarsko govedo, poznatije i kao boškarin, ne izumre. Tad smo ostali na jedva stotinjak grla, danas je stanje puno bolje, jer ih imamo nešto više od dvije tisuće, ali daleko od toga da možemo reći da su spašeni. Samih volova danas u Istri ima tek oko 30, dakle danas je ovdje velika većina.

Ove životinje više nisu potrebne za obavljanje teških radova kao nekada, ali su njihovo meso i mlijeko veliki specijalitet i stranci ih rado naručuju u istarskim restoranima. Inače, moram reći i to da se boškarini, osim u Istri i Dalmaciji, danas drže i u kontinentalnom dijelu Hrvatske, čak gore na sjeveru zemlje blizu granice s Mađarskom“ istaknuo je Aldo Štifanić, prvi čovjek Saveza uzgajivača istarskog goveda.

Institucije pomažu, ali znamo da novaca nikad dosta

“Drago mi je da smo se i ove godine okupili u tolikom broju kako bismo dali podršku našim uzgajivačima koji su prije 28 godina, uz Općinu Kanfanar, s ovog istog mjesta uputili apel da je potrebno nešto učiniti za spas uzgoja istarskog goveda, prije svega istarskih volova. I danas tako s ponosom možemo pokazati tu vrijednost Istre, te volove“ istaknuo je Sandro Jurman, načelnik općine Kanfanar, dok je istarski župan Valter Flego čestitao uzgajivačima koji u opstanak ove autohtone istarske pasmine ulažu puno ljubavi i veliki trud te dodao kako će Istarska županija i dalje biti pouzdan partner svima koji se i u budućnosti budu željeli baviti uzgojem boškarina. 

Iako veliki i teški, boškarini su zapravo poslušni

U sklopu kanfanarske smotre, održan je i prikaz oranja s istarskim volovima. Najprije su taj dio posla sa životinjama odradili njihovi vlasnici te pokazali posjetiteljima kako su ovi teški i veliki boškarini zapravo poslušni. Potom su organizatori priliku dali i posjetiteljima, pa su se u oranju okušali i turisti, nekoliko Slovenaca i jedna hrabra mlada Nizozemka.

Kulturni dio programa svojim je nastupima upotpunio KUD “Dvigrad“ iz Kanfanara. Dan ranije održana je i Fužijada, na kojoj su posjetitelji mogli uživati u jelima od tradicionalne istarske tjestenine - fuži.  

Aktualno stanje pasmine

Krajem osamdesetih godina dvadesetog stoljeća pokrenuta je inicijativa o potrebi zaštite istarskog goveda. Od 1994. godine pokrenut je program sustavnog praćenja, umatičavanja i uzgoja. Aktualnu populaciju čini 21 bik u prirodnom pripustu, 460 krava i 308 grla podmlatka. Godine 2008. prihvaćen je Uzgojni program za Istarsko govedo. Provode se istraživanja vanjštine i genetske strukture.

Savez uzgajivača istarskog goveda (SUIG) osnovan je 1990. godine s centrom u Višnjanu, a temeljna mu je zadaća skrb o provedbi uzgojnih mjera i promocija pasmine. Kategorizacija pasmine s obzirom na ugroženost: Visoko ugrožena. Populacijski trend: Pozitivan. Izvor: Nacionalni program očuvanja izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja u RH


Fotoprilog


Tagovi

Kanfanar Istarski volovi Boškarin Jakovlja


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]