Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Viktorija Terzić
  • 20.05.2021. 10:30
  • Požeško-slavonska, Nova Ljeskovica

Prije 20 godina skoro završila u Australiji, sad je u finalu za najbolju mladu poljoprivrednicu

Prednost ostanka na selu, poručuje Viktorija Terzić, je mir. Imate posla i radite stalno, ali pronađete li onaj neki unutrašnji mir i radite to što volite, nema boljeg.

Foto: Facebook/ Poljoprivredna tv
  • 1.221
  • 123
  • 0

U izboru za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika/cu među 21 finalista je i Viktorija Terzić iz Nove Ljeskovice, općine Čaglin.

Njezin OPG koji drži zajedno sa suprugom i djecom otvoren je još 2002. godine, a danas na nešto više od 15 hektara zemlje siju travnate smjese, zob, žito, djetelinu za hranidbu svoje stoke.

Od pčela i jabuka do koza i ovaca

Upravo ona odlučila je da prije 20 godina ostanu ovdje i započnu nešto svoje. 

"Muž i ja ovdje smo se upoznali. On je htio da idemo za Australiju jer ima tamo rođake, no meni se to nije svidjelo, ne volim grad i gužve. Odlučili smo ostati ovdje i baviti se nečime“, prepričava svoje početke Poljoprivrednoj televiziji.

Tako su krenuli prvo s pčelama i voćnjacima, no nisu se baš našli u tome. Podneblje, kaže Viktorija, nije bilo dobro što se tiče jabuka, a pčele je uništila jedne godine jaka zima. "I onda smo se odlučili na ovce. U početku smo imali malo stado, deset njih“, prisjeća se.

Nakon toga su kupovali hektar po hektar zemlje, gradili malo po malo štale, a s time paralelno širili svoje stado.

Danas tako imaju 61 ovcu, dva ovna, 55 janjića, devet koza, jarca, dvije mlade jarice, krmaču, sedam odojaka i sedam odraslih svinja. Također, imaju i psa, četiri zamorca i devet mačaka. Zapravo cijelo malo životinjsko carstvo.

Ovce i koze uzgajaju na ekološki način, dok su svinje u konvencionalnoj proizvodnji i za njih posebno siju još kukuruz.

Krče neobrađenu zemlju 

No, to im je dovoljno za trenutan broj životinja, a kada budu širili svoju proizvodnju morat će tražiti još zemlje što priznaje sugovornica u njezinom kraju i nije tako jednostavno.

"Ovdje u biti svi rade svoju zemlju. Mi imamo nešto što smo kupili, što nije bilo očišćeno te sada krčimo i obrađujemo da bi pretvorili u oranice“, pojašnjava.

OPG se bavi proizvodnjom sira od kozjeg mlijeka, suhomesnatih proizvoda, ali uzgajaju i vlastito voće i povrće koje nude gostima u svojoj ruralnoj kući, otvorenoj prošle godine. Također, kaže Viktorija, proizvode daje i štićenicima udomiteljske ustanove koju je s mužem otvorila prije osam godina.

Radni dan im počinje u šest ujutro, a završava u kasnim večernjim satima. Djeca uživaju pomagati roditeljima, a za prijavu na natjecanje zaslužna je upravo kći Dajana.

Najveća im je želja, ističe vlasnica, proširiti svoje stado koza i ovaca, a u šali se spominje i kupovina krave i konja.

Prednost ostanka na selu, poručuje je mir. "Imate posla i radite stalno, ali onaj neki unutrašnji mir ako ga pronađete i ako radite to što volite, onda vam nema veće i bolje cijene. To je po meni najbolja moguća životna uloga - raditi ono što voliš i uživati u tome“, zaključuje ova mlada poljoprivrednica.

Više o ovoj poljoprivrednici pogledajte u videu:


Tagovi

OPG Terzić Uzgoj koza Uzgoj ovaca Viktorija Terzić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]