Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 15.11.2019. 15:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Prevencija afričke svinjske kuge, predstavnici 13 zemalja u Zagrebu

Sudionici radionice bili su predstavnici zemalja izravno ugroženih od unosa ili zahvaćenih afričkom svinjskom kugom.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 432
  • 22
  • 0

Predstavnici 13 zemalja okupili se u Zagrebu na izvanrednoj radionici Europske komisije o prevenciji afričke svinjske kuge

Naime, zbog krize nastale izbijanjem i širenjem afričke svinjske kuge u okruženju, a s ciljem žurne edukacije i osposobljavanja za provedbu mjera sprječavanja širenja te iskorjenjivanja ASK od 12. do 14. studenog održana je radionica na temu "Afrička svinjska kuga – nadziranje i menadžment u lovištu“.

Sudionici radionice bili su predstavnici zemalja izravno ugroženih od unosa ili zahvaćenih ASK s područja Albanije, BIH, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Italije, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Slovenije. Na radionici su kao posebni promatrači po prvi puta sudjelovali i visoki predstavnici EK DG SANTE - Sektora  G3 za Službene kontrole i iskorjenjivanje bolesti životinja.

Zbog prijetnje Afričke svinjske kuge i nova pravila za svinjokolju

Posebna pažnja posvetila se metodama lova, provedbi biosigurnosnih mjera u lovištima i važnosti lovaca u prevenciji ove bolesti, ali i važnosti registracije svinja na farmama i razini biosigurnosti na farmama te načini na koje pojedine države planiraju i provode službene kontrole. 

Izvanredna radionica organizirana je na zahtjev Europske komisije i to Opće uprave za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE) te Izvršne agencije za potrošače, zdravstvo, poljoprivredu i hranu (CHAFEA), navode iz Ministarstva poljoprivrede. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Afrička svinjska kuga Prevencija Izvanredna radionica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.