Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 12.03.2016. 18:00

Prevelike količine svinjskog mesa na tržištu

Dok proizvođači grcaju u problemima, porast uvoza je i dalje evidentan. Tržište je nestabilno, a posebno zabrinjava porast uvoza konzerviranih i suhomesnatih proizvoda.

Foto: Pixabay
  • 2.325
  • 377
  • 0

Domaći proizvođači svinjskog mesa su na koljenima, upozorava europarlamentarka Marijana Petir potkrepljujući to s dostupnim podacima prema kojima je lani u Hrvatsku uvezeno 216 tisuće trupova odojaka, a samo godinu prije 135 tisuća.

Dok proizvođači grcaju u problemima, porast uvoza je, zaključuje ona u svojem priopćenju, evidentan. Tržište je nestabilno, a posebno ju zabrinjava porast uvoza konzerviranih i suhomesnatih proizvoda. Zbog prevelikih količina svinjskog mesa na tržištu, domaći se proizvodi prodaju ispod cijene. Važno je stoga, smatra, podržati domaće proizvođače svinja kako bi im se poboljšao položaj u procesu proizvodnje hrane, a potpore za privatno skladištenje, poručuje, samo bi dodatno povećale krizu ovog sektora.

Prijevare u sektoru mesa

Hrvatska se još nije oporavila od krize uvoza mesa 2014. godine kada je prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije samo u prvih pet mjeseci te godine proizvodnja svinjetine pala za 7 tisuća tona ili gotovo 10%, a uvoz je nastavljen.

Domaći proizvođači svinjskog mesa na koljenima!

"U tom smo vremenu iskusili i uvoz smrznutog svinjskog mesa pa i iz članica EU koje je bilo odmrzavano te ponovno smrzavano", ističe Petir ono o čemu je već više puta govorila, a i zbog čega se zalaže za označavanje punog ciklusa proizvodnje mesa, uključujući i navođenje datuma klanja kako bi se prijevarama u sektoru mesa konačno stalo na kraj.

Ruski embargo i dalje stvara pritisak proizvodnji

Ni kriza u europskom sektoru proizvodnje svinjskog mesa prouzročena uvođenjem ruskog embarga ne jenjava. U 2013. godini izvoz svinjskog mesa u Rusiju iznosio je milijardu eura pa se o gubicima može samo nagađati, a istovremeno se pad cijena proizvoda nastavlja.

O problemima s kojima je suočen sektor svinjskog mesa hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir razgovarala je i s predsjednikom Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja RH Stjepanom Kušecom.

Svjesna je i kako je potrebno da Komisija što hitnije pošalje inspekciju s ciljem ukidanja ograničenja i mjera koje se trenutno primjenjuju u četiri županije, a vezano uz utvrđivanje uspješnog nadzora kao i uspješnog suzbijanja te iskorjenjivanja klasične svinjske kuge, jer je zadnji slučaj ove zaraze zabilježen 2008. godine.

Neometan pristup EU i svjetskim tržištima mesa

"Prema dostupnim informacijama, Ministarstvo poljoprivrede je u komunikaciji s Komisijom dogovorilo inspekciju koja bi trebala svoj nadzor provesti tijekom svibnja 2016. godine, što smatram pozitivnim pomakom. Vjerujem kako će se u nadzoru utvrditi kako su mjere koje provodi Hrvatska dostatne te više neće biti ograničenja našim proizvođačima svinjetine za neometan pristup europskom i svjetskim tržištima mesa", rekla je Petir.

Slijedom pitanja koje je Europski parlament na inicijativu Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj uputio Europskoj komisiji, a kojim zastupnici traže odgovore u svezi programa potpore za privatno skladištenje te korake koje Komisija poduzima vezano uz ruski embargo, Petir je zabrinuto konstatirala kako se dosadašnji napori poduzeti od strane Komisije na rješavanju tog problema nisu pokazali dostatnima i odgovarajućima.

Svinjsko meso nosi pola proizvodnje u EU

"Potpore za privatno skladištenje samo odgađaju problem, ne stabiliziraju tržište već ga više otvaraju špekulantima, a u konačnici trpe proizvođači zbog dodatnog pada cijena poljoprivrednih proizvoda koji se izravno prodaju s poljoprivrednih gospodarstava", istaknula je Petir dodajući kako bi u trenutku plasiranja tog skladištenog mesa na tržište položaj proizvođača mogao biti nepovratno uništen.

Činjenica je, smatra ona, kako je ruski embargo samo ubrzao problem koji postoji već dugo vremena na tržištu svinjetine. Svinjsko je meso najznačajnija kategorija mesa u Europskoj uniji i na njega se odnosi polovica godišnje proizvodnje svog mesa.

Petir smatra kako je EU tržište prezasićeno svinjskim mesom, kao i s mnogim drugim poljoprivrednim proizvodima te povećanje stope izvoza na druga tržišta koja danas iznosi 13% vidi kao rješenje koje mora pomoći stabilizaciji unutarnjeg tržišta EU.

Foto: Pixabay


Tagovi

Svinjetina Marijana Petir Plasman Tržište Koljena Problem Godine Uvoz Rusija Embargo Stjepan Kušec Europski parlament


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]