Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alltech Hrvatska
  • 14.12.2020. 15:00

Predstavljen konačan pregled europske ljetne žetve: Kakvo je stanje s mikotoksinima?

Kako bi se učinkovito upravljalo neizbježnom kontaminacijom stočne hrane mikotoksinima, ključno je razumjeti razmjere problema koje uzrokuju kako bi se mogli poduzeti pravi koraci za ublažavanje njihovih štetnih učinaka, upozorava dr. Radka Borutova.

Foto: Alltech®
  • 209
  • 238
  • 0

Tijekom ove sezone rasta vrijeme je bilo uglavnom promjenjivo, što je dovelo do razvoja niza plijesni i mikotoksina u različitim regijama. Svi oni, bez obzira na vrstu, negativno utječu na zdravlje i performanse životinja te uzrokuju smanjen unos hrane, oštećenja crijeva, smanjen prirast i slabu plodnost - moglo se čuti na webinaru kojega je organizirala tvrtka Alltech® želeći predstaviti rizik od mikotoksina pregledom ljetne žetve diljem Europe. 

O njihovom riziku govorila je voditeljica tima za upravljanje mikotoksinima, dr. vet. med. Radka Borutova, a o alatima i proizvodima globalni direktor toga Alltechova tima, Nick Adams.

Najveći broj mikotoksina u uzorcima kukuruza

"Oni su nevidljivi, bez okusa i mirisa i po tome se razlikuju od gljivica i plijesni", na samom je početku upozorila Borutova, dodavši da na njihov razvoj utječu temperatura, relativna vlaga, štete od insekata te stres kod biljaka.

Rizik od kontaminacije mikotoksinima u ovogodišnjoj žetvi i kako utječe na proizvodnju

Alltech® je prikupio 274 uzorka ječma, pšenice, kukuruza, kukuruzne silaže, travne silaže, sjenaže lucerne, trave, graška, zobi, suncokretove sačme, pšenoraži i soje - i to na farmama i tvornicama stočne hrane u 15 zemalja Europe.

Ispitivanje je provedeno u laboratoriju ove tvrtke u Dunboyneu u Irskoj, a svaki pojedinačni uzorak testiran je na 54 mikotoksina koji se najčešće nalaze u krmivima. "Osim toga, provedena je i procjena potencijalnog rizika od kombinacije mikotoksina u uzorcima stočne hrane, što se iskazuje kao ekvivalent razine rizika (REQ)“, pojasnila je Alltechova stručnjakinja.

Napomenula je da je čak 96,4% uzoraka sadržavalo dva ili više mikotoksina. "Čak 80,7% je sadržavalo fumonizine, 74,5% trikotecene tipa B, a više od 75% novu grupu (bovericin, moniliformin, fomopsin A, alternariol, eniatin A i B)”, navodi ona. Nadalje, 7% uzoraka je sadržavalo zearalenon koji može imati značajan utjecaj na plodnost životinja, manje od 7% njih sadržavalo je aflatoksin B1 (AfB1), što je potencijalno niže od očekivanog s obzirom na sušne uvjete.

Utvrđena je značajna razlika u razinama kontaminacije kukuruza te pšenice, ječma i zobi. "Prosječan broj mikotoksina otkrivenih u uzorcima kukuruza iznosio je 4 ,dok je u ostalim žitaricama iznosio 3,6", tvrdi ona. 

Hrvatska: u jednom uzorku pronađena najveća koncentracija AfB1

Alltechovi stručnjaci su obradili rezultate po regijama. Hrvatska je svrstana u južnu Europu s Portugalom, Grčkom i Španjolskom, gdje je 91,3% sadržavalo fumonizine s koncentracijama koje mogu našteti zdravlju i performansama svinja. Čak 80,4% je sadržavalo novu grupu mikotoksina, a njih više od 86% fuzaričnu kiselinu koje je utvrđena većinom na kukuruzu. Manje od 6% sadržavalo je AfB1.

Alltech® je prikupio 274 uzorka različitih krmnih kultura (Foto:Depositphoto/jeffbanke)

Hrvatska je poslala uzorke kukuruza, a dobiveni rezultati pokazuju kontaminiranost svih s fumonizinom, fuzaričnom kiselinom i novom grupom mikotoksina. 83,3% kontaminirano je s trikotecenima, a 16,7% s AfB1. U prosjeku su sadržavali 6,5 mikotoksina pri čemu je svaki imao barem dva različita. Prosječna koncentracija fumonizina je bila 1.630,7 ppb (jedinica na milijardu) što može naštetiti zdravlju i performansama svinja, brojlera i teladi.

AfB1 detektiran je u manje od 16,7% uzoraka pri čemu je maksimalna koncentracija bila 6,5 ppb. To je ujedno i najveća pronađena razina u cijeloj regiji. Najveća maksimalna pronađena koncentracija deoksinivalenola u kukuruzu bila je 259,6 ppb.

Osim onih za pregled ljetne žetve iz Hrvatske je u Alltechov 37+ laboratorij od lipnja 2020. poslano još 42 uzorka ječma, pšenice, kukuruza, DDGS-a, sjenaže graška i pšenice te gotove smjese. Rezultati pokazuju da ih je 88,1% sadržavalo trikotecene B i fuzaričnu kiselinu, 85,7% fumonizin, a 76,2% novu grupu. U njima je u prosjeku pronađeno 6,2 mikotoksina, a 95,2% sadržavalo je dva ili više. Prosječna koncentracija trikotecena B je bila 357,1 ppb, a AfB1 je detektiran u manje od 6,2%.

Kakvo je stanje u ostalim dijelovima Europe?

Što se tiče srednje Europe, odnosno Njemačke, Mađarske i Češke ondje je također najviše uzoraka sadržavalo fumonizine i to 86,7%, dok je 73,5% trikotecene tipa B. Više od 68% sadržavalo je novu grupu mikotoksina, a manje od 4% AfB1 .

Baltičke zemlje i istočna Europa su u 70,9% uzoraka imale trikotecene tipa B, fumonizine i novu grupu, više od 10% AfB1, a najviše ga je pronađeno u travnoj silaži u Litvi.

U Danskoj je najveći broj uzoraka, odnosno njih 94% uključivalo novu grupu, 92% trikotecene B, 6% alkaloide gljivice raži, a manje od 2,5% AfB1.

Rezultati pokazuju da je svaki analizirani uzorak imao u prosjeku 4,4 mikotoksina, a više od 96,4% imalo ih je dva ili više. "To ukazuje na potrebu proizvođača da uzmu u obzir problem kontaminacije s više vrsta. Broj prisutnih od presudne je važnosti jer hrana koja ih sadrži više predstavlja veći rizik za performance i zdravlje", upozorila je Borutova.

Mikotoksini u hrani mogu dovesti do gubitka mlijeka do 0,41 litre po kravi dnevno (Foto: Depositphoto/ahavelaar)

Prosječne razine utvrđenih mikotoksina niže su od razina koje je preporučio EU za svaki od njih pojedinačno. Samo 0,36 % uzoraka prešlo je dopuštenu koncentraciju AfB1 (20 ppb) u sastojcima stočne hrane (Uredba Komisije (EU) br. 574/2011).

Najveći rizik za prasad i krmače

Proizvođači svinja moraju uzeti u obzir da je procijenjen rizik temeljene na REQ vrijednosti za prasad i krmače izrazito visok. "Pri prosječnoj vrijednosti REQ od 90 za svinje u tovu, mikotoksini mogu utjecati na prosječan dnevni prirast koji bi mogao iznositi i do 3,43 grama na dan, a potencijalno povećanje konverzije hrane moglo bi iznositi 3,94%“, rekla je Alltechova stručnjakinja.

Rizik od kontaminacije mikotoksinima za rasplodnu perad je umjeren dok je kod brojlera nizak do umjeren. "Pri prosječnoj REQ vrijednosti od 53 za brojlere, oni mogu utjecati na prosječan dnevni gubitak prirasta koji bi mogao iznositi I do 2,93 grama, a potencijalno povezivanje konverzije hrane moglo bi biti i do 1,41%“, napomenula je.

Webinar u cijelosti pogledajte putem ove poveznice

Za preživače, dobiveni rezultati pokazuju nizak do umjeren rizik. Naime, pri prosječnoj REQ vrijednosti od 76 za mliječne krave, oni mogu utjecati na proizvodnju mlijeka i broj somatskih stanica. "Procijenjeni gubitak mlijeka mogao bi biti i do 0,41 litre po kravi dnevno”, upozorava. 

Inovacije za smanjenje rizika od mikotoksina

Nick Adams je govorio o Alltech 37+® testu za analizu mikotoksina koji daje stvarnu sliku njihove prisutnosti što ubrzava donošenje učinkovitog plana za njihovo suzbijanje. Spomenuo je i Alltech®RAPIREAD™ integrirani sustav alata i tehnologija koji omogućuje zaštitu od mikotoksina. "On pruža točne i pouzdane rezultate u svega 15 minuta", naglasio je Adams.

Govorio je i o njihovoj novoj generaciji adsorbenata mikotoksina, a riječ je o vezaču Mycosorb A+. "On doprinosi upravljanju njihovim učincima, podržava imunitet, doprinosi njihovom suzbijanju, smanjuje količinu koju adsorbira životinja te faktore rizika koji su vezani za štetne učinke mikotoksina na njeno zdravlje", pojasnio je.

Shodno rezultatima postaje sve jasnije da je učinkovit program njihove kontrole od vitalnog značaja za zaštitu zdravlja i dobrobiti kako životinja, tako i potrošača. Alltech® smatra da se njihovo učinkovito upravljanje temelji na sagledavanju problema u cijelosti, od farme do tvornice stočne hrane i od procjene rizika do upravljanja hranidbom.

"Kako bi se učinkovito upravljalo neizbježnom kontaminacijom stočne hrane mikotoksinima, ključno je razumjeti razmjere problema koje uzrokuju kako bi se mogli poduzeti pravi koraci za ublažavanje štetnih učinaka na performanse životinja, učinkovitost proizvodnje i sigurnost hrane", zaključila je Borutova.


Tagovi

Alltech Mikotoksini Kontaminacija Stočna hrana Istraživanje ljetne žetve


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Alltech Hrvatska d.o.o.

Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2339 588, fax: +385 1 2339 008, e-mail: amasar@alltech.com web: https://www.alltech.com/hr-hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]