Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena svinja
  • 27.11.2020. 10:00

Pred svinjokolj, cena tovljenika i prasadi niska zbog slabe potražnje

Cena tovljenika kreće se od 150 do 170 dinara, prasadi oko 190 dinara, ili nešto iznad toga ukoliko se prodaju na komad. Sa ovom cenom su, kažu paori, na nuli. Potražnje nema jer nema slavlja, okupljanja.

Foto: Bigstock/deyanarobova
  • 2.600
  • 615
  • 0

U sezoni smo svinjokolja i proslava, kada su tovljenici i prasad po pravilu traženi i na ceni, ali ova godina je drugačija. Podsetimo se samo rekordne niske cena jagnjadi ovog leta, a sada i niže cene junadi. Proizvođači kažu da je mala potražnja pre svega prasića, ali i utovljenih grla, što je uticalo i na pad njihove vrednosti.

Na poljoprivrednom gazdinstvu Predraga Garajskog iz Gakova kod Sombora tovljenici su spremni za tržište, ali su kupci retki, istražuje RTV.

"Imao sam 30 komada, pola je prodato, pola je još u oborima. Zbog korone prodaja je slaba. Ne traže se ni prasad ni tovljenici. Cena po kojoj prodajem tovljenike je 170, a državna je 150. Nije isplativa ni ova od 170, jer sve ispod 200, 220 dinara po kilogramu je gubitak", kaže Garajski za ovaj medij.

Kako se dalje navodi, oni stočari koji kupuju kukuruz, po ceni od 20 dinara, smatraju da je neisplativo po trenutnoj ceni tovljenika uzgajati ih.

Jedina pomoć državne subvencije, ali isplata kasni?

S druge strane, kako smo ranije pisali, mnogi sremski stočari zbog dobrog prinosa i cene kukuruz prodaju, dok su ranije prodavali stoku. Sada kada ima dosta kukuruza šteta je, kažu paori, što u ovom delu Vojvodine nije razvijeno stočarstvo više i što je uzgoj svinja skoro ugašen.

Sremski stočari: Umesto stoke, prodajemo kukuruz

U sličnoj situaciji su i proizvođači prasadi sa cenom od 190 dinara, sa kojom su, kažu, na nuli, a cena je nešto viša ukoliko se grla prodaju na komad. Potražnje nema jer nema slavlja, okupljanja.

Kako se ističe na sajtu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS) pregledom cena za prošlu nedelju, cena prasadi kretala se od 190 dinara u Raškom okrugu, do 250 u Braničevskom. Tovljenici od 80 do 120 kilograma prodavani su po ceni od 140 na Jugu, Jugoistoku Srbije i u srednjebanatskom okrugu do 165 u Beogradu. Oni preko 120 kilograma, imali su još i najnižu cenu od 110 dinara u nišavskom okrugu, do čak 170 u zlatiborskom.

Poljoprivrednici iz Prigrevice kod Apatina kažu da je u ovoj situaciji pomoć to što stočari dobijaju državnu zemlju po pravu prečeg zakupa. Pomoć su i subvencije za umatičene krmače od 15.000 dinara, ali kako kaže isplata kasni oko godinu dana.


Tagovi

Tovljenici Cena prasadi Stočari Vojvodine Cene svinja Svinjokolj Subvencije Isplata subvencija Cena kukuruza


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...