Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana koza
  • 03.03.2023. 16:30

Pravilna ishrana gravidnih koza - držite se plana

Preporuka za gravidnu kozu težine od 40 do 50 kg za period zadnje trećine gravidnosti je oko 1,5-2 kg kvalitetnog sena, te oko kilogram silaže.

Foto: Tomi Haha
  • 228
  • 47
  • 0

Ispravna ishrana je najzahtevniji tehnološki proces na farmi. Pravilnom i kontinuiranom hranidbom gravidnih koza utiče se na povećanje porodne mase jaradi i njihove vitalnosti, te znatno manjoj pojavi bolesti koza, a naročito obezbeđivanju bolje proizvodnje mleka u sledećoj laktaciji.

Kako navodi, mag.ing.agr. Toni Mikulić, iz Odeljenja za animalnu proizvodnju i tehnologije i uzgojno-selekcijski rad u stočarstvu Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ), prvih stotinu dana, odnosno tri, četiri meseca gravidnosti, hranidbene potrebe za razvitak ploda su male, odnosno malo iznad razine uzdržnih potreba koza koje se u tome periodu već nalaze u zasušenju.

"Kada govorimo o 'zimskoj ishrani' koza posebnu pažnju usmeravamo u zadnjoj trećini graviditeta ili oko 50-tak dana pred jarenje. U tom razdoblju, najveći je porast mase ploda i do 75 odsto, te je samim time potreba za kvalitetnijim i izdašnijim obrokom neophodna", napominje Mikulić i dodaje kako su u prvoj polovini četvrtog meseca gravidnosti energetske potrebe koza više za 13 odsto od uzdržnih, a u zadnjih šest nedelja za 10 odsto.

Manji kapaciteti

Porastom ploda smanjuje se kapacitet konzumacije, posebno voluminozne krme, plod smanjuje kapacitet probavnog sistema, posebno buraga. U tom periodu, kako pojašnjava, odnos mora da bude 35 odsto koncentrovane i 65 odsto voluminozne krme, s tim je da se po mogućnosti daju kvalitetnija i lakše probavljiva krmiva.

Gravidnim kozama se daje samo zdrava hrana bez štetnih primesa 

"Preporuka za gravidnu kozu težine od 40 do 50 kg za period zadnje trećine gravidnosti je oko 1,5-2 kg kvalitetnog sena, te oko kilogram silaže. Dnevne količine koncentrata u tom periodu iznose od 500-700 g/dan. Količina belančevina odnosno proteina u obroku takođe treba biti znatno povećan. Stoga se tokom četvrtog meseca gravidnosti ona povećava se za 60 odsto, a tokom petog za 120 odsto od uzdržnih potreba koza", navodi stručnjak.

Na uzdržne potrebe od 60 do 80 gr probavljivih belančevina, dodaje se još oko 10 gr njih po kilogramu ploda. S obzirom na to da je ukupna masa ploda zajedno sa plodnom vodom većinom od šest do devet kilograma, belančevinaste potrebe se penju na 160 grama. Uz njih se značajno povećavaju i mineralne i vitaminske potrebe. Minerali (posebno Ca i P) i vitamini (A, D i E) su potrebni za rast i razvitak ploda.

"Količina vode u zadnjoj fazi gravidnosti se takođe povećava za oko duplo u odnosu na prvu fazu. Gravidnim kozama se daje samo zdrava hrana bez štetnih primesa. Važno je napomenuti da u fazi od oko sedam dana pred jarenje kozama se daje količinski manje, ali kvalitetnije hrane, iz obroka se gotovo u potpunosti izbacuju sočna krmiva", kaže Mikulić i navodi kako ove mere treba preduzeti zbog sprečavanja ranog nalivanja vimena, koje može nateći i izazvati zdravstvene probleme.

Pojava ketoze

Nekvalitetna hranidba gravidnih koza može dovesti do narušavanja zdravstvenog stanja, a najčešće su pojave ketoze kod visokoproduktivnih koza s više plodova. Životinja razgrađuje sopstevene telesne rezerve (masti i belančevine), mršavi i dolazi do probavnih poremećaja (začepi, indigestije i slično)

Kod planiranja obroka, svakoj jedinki probamo da pristupimo individualno (Foto: Foto: Depositphotos/martijnmulder)

Ako se bolest brzo ne otkrije (pretraga ketonskih tela u krvi) i pravovremeno ne pristupi lečenju dolazi do teških poroda i uginuća jaradi odmah po porođaju.

"Pojačana ishrana ugljikohidratnim krmivima obolelih životinja i infuzije glukoze ublažavaju i otklanjaju ove probleme. Lošijom ishranom koza može doći i do deficijencije minerala naročito Ca i P, a to uzrokuje slabljenje plodnosti, gubitak telesne mase i ispadanje dlake", pojašnjava stručnjak i napominje da se takve životinje znatno teže uočavaju u odnosu na pojavu ketoze.

Planiranje obroka

Kod planiranja obroka kako kod drugih preživara tako i kod koza, svakoj jedinki probamo pristupiti individualno. Procenjujemo njenu kondiciju, konzumaciju hrane i zdravstveno stanje ili bilo kakvo drugo stanje koje nam privlači pažnju. Posebnu pažnju uzimamo kod prvog stadiju gravidnosti, odnosno prestankom muže i pripreme za jarenje i sledeću laktaciju gde svaku jedinku treba dovesti u dobru kondiciju, a nikako da je predebela.

Šta ako koza ne izbaci posteljicu posle jarenja?

"Kako se radi o dosta stresnom periodu za životinje menjanje obroka mora biti postepeno. Svaki planirani obrok mora zadovoljiti osnovne potrebe koza. Ishrana kao ekonomski najzahtevniji proces u stočarskoj proizvodnji i u tom smislu mora biti isplanirana", kaže stručnjak i dodaje kako je važno pronaći balans između kvalitetnog obroka i njegove cene.

Kod sastavljanja kvalitetnog obroka u obzir se mora uzeti dosta i drugih fakora od načina proizvodnje, cilja, starosti stada, rase i ostalo. Mogu se formirati i grupe prema hranidbenim potrebama.

"Kad je obrok u pitanju moramo u svakom trenutku odgovoriti potrebama životinja u određenim fazama proizvodnje. Kvalitetan i izbalansiran obrok garancija je zdravlja i dobre proizvodnje koza", zaključuje Mikulić.


Tagovi

Koze Farma koza Ishrana koza Hranidba Gravidnost Jarenje Toni Mikulić


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.