Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 14.08.2019. 09:00

Potvrđena afrička svinjska kuga u Srbiji

Rezultati analize referentnog laboratorija iz Madrida potvrdili su da se u Srbiji pojavila afrička svinjska kuga u okolici Mladenovca, a nadležne službe su poduzele sve preventivne mjere za sprječavanje širenja tog virusa, priopćilo je tamošnje Ministarstvo.

Foto: Bigstockphoto/deyanarobova
  • 851
  • 141
  • 0

Afrička svinjska kuga je potvrđena u Srbiji! Kako je navelo tamošnje Ministarstvo poljoprivrede, bolest je potvrđena u tri sela u okolici Mladenovca te je doneseno rješenje o proglašenju zaraženog područja u rasponu od tri kilometra.

Virus afričke svinjske kuge za koji ne postoji cjepivo kao preventiva, napada isključivo svinje i divlje svinje i nema opasnosti za ljude.

Žarište u selu Rabrovac 

Prema priopćenju Ministarstva, Znanstveni institut za veterinarstvo iz Beograda utvrdio je žarište u selu Rabrovac, te su na osnovu toga prije 15 dana, kada se pojavila sumnja, poduzeti svi daljnji koraci i preventivne mjere kako ne bi došlo do širenja zaraze.

"Obavljena je eutanazija svinja na mjestima gdje je potvrđena prisutnost virusa, a država je nadoknadila štetu vlasnicima, što će činiti i dalje u slučaju eventualnog širenja zaraze," priopćili su u Ministarstvu poljoprivrede. 

Dalje je pojašnjeno da je zabranjeno držanje svinja na otvorenom kako ne bi došlo do prenošenja zaraze, a pripremljena su i jasna uputstva za uzgajivače svinja, lovce, kao i obavijesti na graničnim prijelazima. Svaki slučaj ili sumnju na pojavu virusa afričke svinjske kuge, treba prijaviti veterinaru ili veterinarskom inspektoru. 

Ponovno mač nad glavom hrvatskih svinjogojaca

U Ministarstvu napominju da je mjera zabrane uvoza svinjskog mesa iz Srbije privremenog karaktera, a zemlje takvu odluku donose automatski kada postoji sumnja ili kada je proglašeno zaraženo područje. "Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je potpisao naredbu o uvođenju principa regionalizacije u Srbiji, što znači da samo iz područja koje je zaraženo nema trgovine svinjama i svinjskim mesom, a sva ostala područja gdje nema virusa su slobodna za trgovinu", kažu u priopćenju. 

Nakon monitoringa koji će trajati oko 40 dana, Srbija će moći izvoziti na prostor EU i u druge države, a u skladu s instrukcijama Svjetske organizacije za zdravlje životinja. 

Krenuo nadzor svinjogojskih farmi, u slučaju Afričke svinjske kuge - eutanazija

Podsjećamo, zbog prijetnje širenja zaraze Afričke svinjske kuge, uz naloženi odstrjel divljih svinja, naše je Ministarstvo poljoprivrede još u veljači krenulo s provjerom svinjaca. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, donijela je Naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području Hrvatske, kako bi cijeli sektor svinjogojstva u Hrvatskoj (proizvodnja, prerada, prodaja svježeg svinjskog mesa) sačuvali od pojave ove zarazne bolesti.

Hrvatska od veljače nadzire svinjogojske farme

Naredba propisuje: 

  • Strogo pridržavanje propisa o označavanju, premještanja i prometu životinja
  • Svi posjednici svinja moraju osigurati da se domaće svinje drže na način kojim je u potpunosti onemogućen svaki izravan i neizravan kontakt domaćih svinja s divljim životinjama.
  • Prijevoznici životinja koji dopremaju pošiljke živih životinja s područja država članica i trećih zemalja u kojima je potvrđena afrička svinjska kuga moraju osigurati da se stelja i gnoj iz vozila odloži u za to određene kontejnere na mjestu istovara u svrhu neškodljivog uklanjanja, a vozilo odmah po istovaru očisti, opere i dezinficira pod nadzorom ovlaštenog veterinara.
  • Zabranjeno je pašno držanje svinja i ispuštanje svinja na otvoreni prostor, osim ako se svinje drže u prostoru ograđenom dvostrukom ogradom. 
  • Veterinaru je potrebno prijaviti svaku svinju koja pokazuju znakove bolesti, uginuća domaćih svinja i nađenih uginulih divljih svinja.
  • Obavezno je testiranje uzoraka organa uginulih domaćih i divljih svinja radi isključivanja ASK.
  • Posjednici svinja moraju osigurati neškodljivo zbrinjavanje nusproizvoda nastalih tijekom klanja svinja za vlastite potrebe u skladu s posebnim propisima. 

Tagovi

Afrička svinjska kuga Bolesti svinja Epidemija Izvoz mesa Monitoring


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]