Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 11.08.2021. 18:00

Potvrđena afrička svinjska kuga u Mađarskoj - izdata su upozorenja

Na lešu divlje svinje u blizini mađarskog sela Biške potvrđen je virus afričke svinjske kuge. Izdata su upozorenja za stočare, ali i posetioce na tom području.

Foto: Bigstock/Grisha Bruev
  • 327
  • 339
  • 0

Mađarsko državno telo za bezbednost hrane, Nebih, objavilo je da je u blizini sela Biške na lešu divljeg vepra otkriven virus afričke svinjske kuge (ASK).

Mrtva životinja pronađena je na ivičnom delu okruga Fejer koja je prethodno proglašena kontaminiranim i rizičnim područjem, a veruje se da je zaraza pogodila i širu populaciju divljih svinja. O ovom slučaju obaveštena je i Evropska komisija, ali i partnerske zemlje, piše hvg.hu.

Kako je saopštilo Nebih, sada je najvažniji zadatak zaštititi domaća stada svinja, za šta je potrebno, podsećaju, držati se preventivnih mera za zaštitu od ove bolesti. Istakli su da ASK mogu preneti i posetioci šuma te da zbog toga ne ostavljaju ostatke hrane za sobom i pažljivo dezinfikuju obuću nakon izleta u prirodi.

Vlasti su potvrdile da se radi o virusu koji nije štetan za ljude, ali upozoravaju na ekonomske posledice pa apeluju na uzgajivače svinja da se u potpunosti pridržavaju svih pravila prevencije.

ASK se širi i u drugim zemljama 

Zbog ove bolesti Dominikanska Republika je prošle nedelje saopštila da će usmrtiti desetak hiljada svinja, nakon što je otkrila ASK u 11 od 32 pokrajine u zemlji, piše reuters. Vlasti su rekle da je jedini način da se zaustavi bolest, koja je smrtonosna i za koju ne postoji vakcina, pobiti celu populaciju svinja na farmama na kojima je otkrivena. Meksiko je zbog toga zabranio uvoz svinjskog mesa iz te zemlje.

U Nemačkoj i dalje grade ograde kako bi se zaštitili od ASK-a, a topagrar je izvestio da su u Bavarskoj nedavno nabavljeni materijali za oko 760 kilometara novih ograda. U to je uloženo više od 300 hiljada evra.

Kako piše farmer.pl, loša situacija je u Poljskoj, gde je krajem jula pronađeno još desetak novih slučajeva zaraze kod divljih životinja.

Situaciju možete pratiti i putem interaktivne karte: 


Tagovi

ASK Mađarska Divlje svinje Bolest svinja Virus


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)