Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 14.06.2021. 11:30

Potvrđen ptičji grip na Kosovu i Metohiji

Dosad je uništeno oko 10 farmi, uglavnom farmi domaćinstava na kojima je, nakon uzimanja uzoraka, utvrđen pozitivan test na ptičji grip H5N8.

Foto: Depositphotos/monticello
  • 97
  • 59
  • 0

Pre nekoliko nedelja potvrđeno je prisustvo ptičjeg gripa H5N8 na Kosovu i Metohiji, a dosad je uništeno oko 10 farmi, rekao je član Agencije za hranu i veterinu (AHV) Ljamir Tači.

AHV je izvestila da su testirani uzorci u laboratoriji za hranu i veterinu otkrili prisustvo ptičjeg gripa virusa tipa A, podtipovi H5 i N8 (ptičiji grip H5N8), prenosi Tanjug.

"Dosad je uništeno oko 10 farmi, uglavnom farmi domaćinstava na kojima je, nakon uzimanja uzoraka, utvrđen pozitivan test na ptičji grip H5N8", rekao je Tači za "Telegrafi".

Dodaje se da se ptičiji grip širi uglavnom direktnim kontaktom zaraženih i zdravih ptica, a može se preneti i kada ptice dođu u kontakt sa kontaminiranom opremom ili materijalima.

Ipak se ljudi mogu zaraziti?

Iako se smatralo da je grip H5N8 veoma smrtonosan za divlje i pitome ptice, ali da nije opasan i po zdravlje ljudi, reuters je početkom juna preneo vest da četrdesetjednogodišnji muškarac iz kineske istočne pokrajine Jiangsu potvrđen kao prvi ljudski slučaj zaraze, ali virusom ptičjeg gripa H10N3.

Vrstom ptičjeg gripa H10N3 prvi put zaražen čovek

Hospitalizovan je 28. aprila nakon što mu se razvila groznica i drugi simptomi, a mesec dana kasnije dijagnostikovan mu je navedena vrsta virusa. Nakon medicinskog posmatranja njegovih bliskih kontakata, nisu uočeni znakovi bolesti.


Tagovi

Ptičji grip Kosovo i Metohija Farme Zaraza Agencija za hranu i veterinu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]