Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potres u Zagrebu
  • 23.03.2020. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb, Jakuševac, Rugvica

Potres i na farmama: Više nas je strah virusa, razbole li se radnici tko će brinuti o stoci

Potres koji je jučer pogodio Zagreb, osjetio se i na obližnjim farmama.

Foto: Marinko Petković
  • 2.866
  • 232
  • 0

Snažan potres koji je u nedjelju ujutro u više navrata pogodio Zagreb, a u kojemu je osim golemih šteta na građevinskim objektima i više teško ozlijeđenih, osjetio se i na farmama u gradskim i prigradskim naseljima, kao što su Jakuševac i Rugvica, gdje se nalazi više većih stočnih farmi.

Marijo Bedeković kaže da na sreću, nije bilo šteta na gospodarskim objektima u naselju Jakuševac, gdje njegov otac drži 30 do 40 rasplodnih krmača u mjestu koje se nalazi preko puta sajmišta Hrelić, blizu zagrebačkih Dugava, No, odmah se, kaže, osjetilo da su životinje na farmi doživjele šok jer su tijekom dana slabije jele i pile.

Bedeković: Neizvjesnost je gora od potresa i zato sam rasprodao crne svinje  

Dodao je da je već bio budan za vrijeme prvog potresa u Zagrebu, rano ujutro u 6.24 h, ali da je bio u obiteljskoj kući, koja je malo dalje od obiteljske farme, odnosno OPG-a gdje otac drži rasplodne svinje za proizvodnju odojaka. Inače, Marijo Bedeković je zimus rasprodao svoje crne slavonske svinje, pun šleper je otišao zavijek u Slavoniju, koje je imao u ekološkom uzgoju jer kako kaže, neizvjesnost koja traje punih osam godina, hoće li moći nastaviti s njihovim držanjem u gradskom naselju Zagreba, bila gora od potresa koji je osjetio kao i većina sugrađana po 'trešenju velike kuće'.

"Osim toga, neizvjesnost oko državnog zemljišta, gdje sam konačno trebao preseliti farmu, a naslušao sam se praznih obećanja svih ovih godina, me ubila i jednostavno sam pukao i potražio broj kupca u oglasniku", ističe Bedeković.  

Velika mliječna farma u Rugvici se nalazi prije naplatnih kućica za Slavoniku

Inače, u naselju Jakuševcu su i dvije veće mliječne farme, a kako smo doznali ni kod njih nije bilo štete na gospodarskim objektima, a hoće li krave zbog strašnog potresa davati manje mlijeka tek treba vidjeti.

Agronom Kristijan Pandek, vlasnik mliječne farme 'Pa-vinta' u Rugvici, kaže da nije bilo šteta od potresa na velikoj mliječnoj farmi sa 150 grla stoke, a koja je trenutno u fazi digitalizacije izmuzišta. Dodaje da je u trenutku potresa bio u svojoj kući u zagrebačkim Sesvetama, gdje se također osjetio 'snažan potres', ali bez ozlijeđenih ljudi i materijalnih šteta.

Pandek: Više se bojim koronavirusa zbog farme nego potresa  

Dodao je da je punčev pas u Dugom selu, pokazao neposredno prije prvog snažnijeg potresa, rano ujutro, znakove veće uznemirenosti, tako da sada vjeruje da domaće životinje promjenom ponašanja, mogu predvidjeti 'dolazak potresa'.

S druge strane, kaže, radnici na farmi, koji tamo stalno borave, uplašili su se podrhtavanja nove kuće na farmi te su odmah izašli van na dvorište. "Sada ćemo u danima koji dolaze tek vuidjeti hoće li krave dati manje mlijeka. Tu je i teško predvidiva pandemija koronavirusa, koje se više bojim zbog puno posla na farmi jer je krenula i proljetna sjetva. U slučaju da se razbole, nema ih tko zamijeniti na farmi, a krave traže cjelodnevnu skrb", ističe Pandek.


Fotoprilog


Tagovi

Potres Zagreb Jakuševac Rugvica Farme


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?