Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji poljoprivredi
  • 04.03.2016. 11:30

Potpore za Požeško-slavonsku županiju!

Bespovratna novčana sredstva dodjeljivat će se za sufinanciranje umjetnog osjemenjivanja krava, kupnju crnih slavonskih svinja, subvenciju kamata na poljoprivredne kredite te edukaciju i stručno osposobljavanje.

  • 2.600
  • 430
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je Požeško-slavonskoj županiji program dodjele potpora malih vrijednosti na koje se godišnje planira utrošiti oko 530 tisuća kuna.

Sredstva su namijenjena za sufinanciranje umjetnog osjemenjivanja krava, kupnju crnih slavonskih svinja, subvenciju kamata na poljoprivredne kredite te edukaciju i stručno osposobljavanje.

15 tisuća eura minimalnih potpora

"Napravili smo prvi korak, ono što smo kao administracija dužni obaviti kako bi dobili dozvolu nadležnog ministarstva i Europske komisije. Sukladno našim mogućnostima, tijekom godine ćemo raspisivati natječaje", rekao je Željko Jakopović, zamjenik župana za gospodarstvo. Korisnici programa u trogodišnjem razdoblju moći će ostvariti pravo na najviše 15 tisuća eura takozvanih minimalnih potpora.

Suradnja županija za oživljavanje svinjogojstva

Uz poticaje, Županija dogovaranjem suradnje s primorskim proizvođačima pršuta nastoji oživjeti svinjogojstvo.

"Istrijani su zaštitili izvornost svoje delicije, stoga sirovinu mogu nabavljati samo na području 12 hrvatskih županija. Prasci moraju biti hrvatskog podrijetla i težine do 200 kilograma. U tu priču pokušavamo uključiti Mesnu industriju Papuk koja bi od pršutara mogla preuzimati suvišan dio sirovine i upotrebljavati ga za proizvodnju kulena", istaknuo je Jakopović.

Prema riječima našeg sugovornika, u tijeku su i razgovori s dalmatinskim proizvođačima koji imaju jednostavnija pravila od Istrijana. Budući da su pršut zaštitili oznakom zemljopisnog podrijetla, zanima ih uzgoj tovnih svinja do 150 kilograma težine, no ne uvjetuju hrvatsku izvornost.

Projekt povezivanja proizvođača, prerađivača i uzgajivača

"Proizvođači pršuta ostvaruju dodanu vrijednost i to nam je povod da se uključimo. Od nas bi dobili kontinuitet u kvalitetnoj sirovini za daljnje oplemenjivanje svog proizvoda. U konačnici bi se dodana vrijednost podijelila između uzgajivača svinja, prerađivača i posljednjih u lancu - proizvođača pršuta. Kad budemo imali konkretne ugovore, pozvat ćemo sve zainteresirane i prezentirati projekt", zaključio je zamjenik požeško-slavonskog župana.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Požeško-slavonska županija Željko Jakopović Svinjogojstvo Istarski pršut Dalmatinski pršut Potpore


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]