Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IAKS mjere
  • 15.06.2015. 09:00

Potpore za održavanje krških pašnjaka!

Novim Pravilnikom za održavanje krških pašnjaka nije određen broj grla pa će pravo na plaćanje moći ostvariti više poljoprivrednika. Rok za predaju zahtjeva je 15. lipnja, odnosno 10. srpnja 2015.

Foto: depositphotos.com/sevaljevic
  • 1.112
  • 35
  • 0

Svi poljoprivrednici koji održavaju krške pašnjake i imaju ih ucrtane u ARKOD pod šifrom 321 ili ih planiraju registrirati kao takve, mogu za njih zatražiti dodjelu aktivacije prava na plaćanje u 2015. godini.

Broj grla više nije uvjet

"Uvjet je da površine tih pašnjaka održavaju košnjom ili ispašom s minimalno 0,1 uvjetnim grlom stoke. Dodjela prava za krške pašnjake nije uvjetovana propisanim minimalnim brojem uvjetnih grla po hektaru. Naime, Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS (Integrirani administrativni i kontrolni sustav) mjera ruralnog razvoja, mijenjaju se na način da se dodjela prava na plaćanja ne vezuje uz posjedovanje grla stoke, već uz aktivnost održavanja površine krških pašnjaka u dobrom agronomskom stanju, košnjom ili ispašom stoke.

Za dodjelu prava na plaćanja više nije uvjet posjedovanje grla stoke, već aktivnost održavanja površine krških pašnjaka!

Stoga pozivamo i one korisnike. koji zbog dosadašnjeg nezadovoljavanja kriterija uvjetnih grla, nisu podnijeli zahtjev za izravna plaćanja za površine krških pašnjaka koje održavaju u stanju pogodnom za obradu, da to naprave do 15. lipnja 2015. ili do krajnjega roka 10. srpnja 2015. godine, jer se jedinstveni zahtjevi mogu zaprimati do 25 kalendarskih dana nakon toga roka, ali se u tom slučaju smanjuje visina plaćanja" doznajemo iz Ministarstva poljoprivrede.

Neodržavanje pašnjaka rezultirat će smanjenjem isplata

Korisnici su dužni održavati krške pašnjake na način da ne zarastaju, da se po njima ne širi neželjena drvenasta vegetacija, da su bez agresivnih korova i da su prohodni za stoku na svim prihvatljivim dijelovima. Krški pašnjaci mogu se održavati napasivanjem s najmanje 0,1 uvjetnim grlom po hektaru ili košnjom barem jednom godišnje. Održavanje pašnjaka provjeravat će se na terenu. Ukoliko se prilikom kontrole utvrdi neodržavanje, makar i dijela prijavljenih površina, umanjit će se prihvatljiva površina za dodjelu i aktivaciju prava, te se će, ovisno o utvrđenoj površini, smanjiti isplata zbog prekomjerne prijave površina.

Inače, potpore za IAKS mjere ruralnog razvoja mogu se ostvariti za očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja, ekološku poljoprivrednu proizvodnju, integriranu poljoprivrednu proizvodnju, potporu za područja s težim uvjetima gospodarenja u poljoprivredi te za očuvanje izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara poljoprivrednog bilja.

Foto: depositphotos.com/sevaljevic


Tagovi

Krški pašnjaci ARKOD Šifra 321 Plaćanje Košnja Ispaša IAKS mjere Broj grla stoke Agronomsko stanje Krajnji rok Ministarstvo poljoprivrede Drvenasta vegetacija Agresivni korovi Kontrola Teren Neodržavanje Smanjenje isplate Krajnji rok


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]