Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup mlijeka
  • 11.05.2022. 14:20
  • Ličko-senjska, Gospić

Postignut dogovor o nastavku otkupa mlijeka od proizvođača iz Ličko-senjske županije

Nakon što je PIK Rijeka prekinula otkup i najavila zatvaranje mljekare Tonka, reagirala je varaždinska tvrtka.

Foto: Depositphotos/Passakorn211
  • 402
  • 103
  • 0

Vindija će otkupljivati mlijeko od svih zainteresiranih farmera Ličko-senjske županije, izvijestili su u srijedu iz te varaždinske tvrtke.

Nakon što je PIK Rijeka prekinula otkup na području ove županije, započeli su pregovore s proizvođačima mlijeka o uvjetima organiziranog otkupa, navodi se u priopćenju.

"Dogovor je postignut s njih gotovo stotinu, od kojih ćemo na godišnjoj razini otkupljivati više od 1,5 milijuna litara mlijeka", istaknuli su napominjući kako na taj način nastavljaju poticati domaću mljekarsku proizvodnju i podržavati očuvanje stočnog fonda te nastavak poslovanja farmera i mljekara na tom ruralnom području, kao i diljem zemlje.

Predsjednik Uprave Vindije Nenad Klepač je kazao kako Ličko - senjska županija, poljoprivrednici, farmeri i mljekari imaju izniman potencijal koji je potrebno poticati, razvijati i podržavati u svakom smislu.

"Postizanjem dogovora o otkupu osigurali smo dodatne količine vrhunskog mlijeka, mljekari mogu nesmetano nastaviti svoju proizvodnju bez brige zbog plasmana i adekvatne cijene, a potrošači mogu biti bezbrižni i uživati u domaćem mlijeku beskompromisne kvalitete", istaknuo je.

Također je dodao kako vjeruje da će ovaj dogovor dodatno motivirati proizvođače na tom području i da će se u narednom razdoblju povećati broj grla i količina mlijeka jer je tvrtka voljna i spremna otkupiti sve raspoložive količine.

U postizanju dogovora koji će osigurati kontinuiranu proizvodnju te otkup mlijeka sudjelovali su i predstavnici županijske te državne vlasti.

Gotovo je, Mljekara Tonka zatvara vrata - staje otkup mlijeka od 190 kooperanata

Tamošnji župan Ernest Petry je istaknuo kako je pitanje osiguravanja otkupa mlijeka njihovih proizvođača bilo pitanje opstojnosti za velik broj obitelji u županiji, ali i čitavog lanca u poljoprivredi i stočarstvu.

Stoga je zadovoljan što su prepoznali potencijale njihovih mljekara i u tako kratkom roku reagirali kako bi se osigurao kontinuitet otkupa.

"Brzom reakcijom svih institucija, Vindije i naših proizvođača mlijeka uspjeli smo pronaći dugoročno održivo rješenje koje nudi i potencijal daljnjeg razvoja ove industrije u županiji. To je prepoznalo i Ministarstvo poljoprivrede koje će, uz Županiju, i kroz sustav subvencija biti snažna podrška našim proizvođačima i sakupljačima mlijeka te otkupljivaču", kazao je Petry.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Otkup mlijeka PIK Rijeka Ličko-senjska županija Vindija Nastavak otkupa