Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje na farmi kokoši
  • 24.03.2018. 15:00

Postavili skrivene kamere na farme peradi - snimke šokirale, a farme suspendirane

Britansko vijeće za industriju jaja odredilo je suspenzije za dvije tvrtke za proizvodnju jaja nakon što je grupa za zaštitu životinja objavila snimke koje su navodno snimljene na jednoj jedinici za proizvodnju jaja u Dorsetu.

Foto: Bigstockphoto/Melnikof
  • 1.160
  • 80
  • 0

Britansko vijeće za industriju jaja odredilo je suspenzije za dvije tvrtke za proizvodnju jaja nakon što je grupa za zaštitu životinja objavila snimke koje su navodno snimljene na jednoj jedinici za proizvodnju jaja u Dorsetu. Snimke koje je objavila organizacija Animal Equality, za koju se kaže da su ciljali na Walston farmu peradi u Dorsetu, koja proizvodi jaja za Noble Foods pokazuju da je farma prekršavala propise o dobrobiti životinja. Animal Equality tvrdi da su se tamo nalazile uginule kokoši u kavezima i na trakama. Tvrde da osoblje nije svakodnevno pregledavalo perad - kršeći tako propise o dobrobiti životinja.

Istraživanja su odmah pokrenuli i Noble Foods i British Council Industry Council (BEIC), a sada su naložene i obustave u proizvodnji. U priopćenju FarmingUK-a, BEIC je izjavio: "Nakon što smo vidjeli izvješće Animal Equitya, British Council Industry Council (BEIC) odmah je poslao neovisne revizore na lokaciju kako bi istražili ono što je kršilo kodeks (Lion Code of Practice). "

"Nakon primitka izvješća revizora, BEIC je suspendirala dvije tvrtke iz Lion programa koje su odgovorne za tu perad", navodi se u priopćenju.

Posebne mjere i nenajavljene revizije

Glavni izvršni direktor BEIC-a Mark Williams izjavio je: "Dopustit ćemo tvrtkama da ponovno uđu u program Lion kada se pokaže da su se prakse znatno poboljšale, čak i tada, samo pod posebnim mjerama, što će uključivati i kontinuirani program redovitih, nenajavljenih revizija".

Animal Equality je izjavio da je njihova skrivena kamera otkrila da su kokoši provjeravali samo jednom u četiri dana i to od strane zaposlenika na farmi, što je jasno kršenje zakona.

Iživljavali se nad ovcama u klaonici - u zatvor ipak neće ići

Rekli su da su posjetili Walston farmu blizu Blandford Foruma četiri puta između siječnja i ožujka 2018. i pronašli mnogo uginulih kokoši koje su patile od teškog gubitka perja, "neke gotovo ćelave - s crvenom, oštećenom kožom", uginulu perad ostavljali su u kavezima sa živima, "neke su se mogle kanibalizirati", ptice s vidljivim ranama kraj druge kokoši, uginule kokoši ostavljene ležeći na trakama pored kaveza sa živim kokošima.

Visoka smrtnost

Dr. Toni Shephard, ravnateljica Ureda za ravnopravnost životinja u Ujedinjenom Kraljevstvu, izjavila je: "Neumoljiva praksa zatvaranja kokoši unutar napunjenih kaveza neizbježno dovodi do krhkih ptica koje ostaju bez perja i visoke smrtnosti koju smo našli na ovoj farmi."

Još jedna organizacija za dobrobit životinja, Humane League, nedavno je pokrenula kampanju kako bi uvjerila Noblea da zatvori sve proizvodne kaveze. Svi britanski veliki trgovci i mnoge velike tvrtke za prehrambenu industriju obvezale su se prijeći na slobodni sustav uzgoja do 2025. godine.

"Kada potrošači kupuju jaja kokoši u slobodnom uzgoju, uglavnom to rade zato što žele izbjeći okrutnu poljoprivrednu praksu", rekao je Pru Elliott, voditelj kampanje Humane Leaguea.

Nakon što je izdana Animal Equality snimka, Noble je odmah objavio da istražuje Walston Poultry farmu. Glasnogovornik tvrtke izjavio je: "Noble Foods uzima dobrobit peradi na farmama koje opskrbljuju tvrtku vrlo ozbiljno. Industrija jaja i njezini klijenti zahtijevaju da tvrtke budu strogo provjerene redovitim revizorskim postupcima, uključujući provjere na licu mjesta putem nenajavljenih posjeta. Sve farme koje opskrbljuju Noble Foods u potpunosti su u skladu s vladom Velike Britanije i europskim propisima o dobrobiti peradi."


Tagovi

Farma Perad Uginule kokoši Velika Britanija Istraživanje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]