Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencija
  • 08.07.2020. 16:30
  • Ličko-senjska, Gospić

Pomoć za 196 ličkih OPG-ova, s 15 lipa po litri subvencioniran prijevoz otkupljenog mlijeka

Na godišnjoj razini iz Like se otkupi oko 3,2 milijuna litara mlijeka. Kako bi se pomoglo i spriječilo prestanak otkupa, na lokalnoj je razini uvedena subvencija.

Foto: Milan Tomašević
  • 190
  • 23
  • 0

Korona kriza je brojne grane gospodarstva u najmanju ruku usporila. U nekim situacijama reagiralo se brže, u nekima sporije. Ministarstvo je poljoprivrednicima također dosta pomagalo, a u Lici je reagirala i županija. Županijske, kao i potpore nekoliko lokalnih jedinica odobravaju se u visini od 15 lipa po litri prevezenog mlijeka mjesečno. Na godišnjoj razini iz Like se otkupi oko 3,2 milijuna litara mlijeka, a ovom subvencijom od 15 lipa po otkupnoj cijeni litre mlijeka, za što je izdvojeno 300 tisuća kuna, omogućeno je za gotovo 200 OPG-ova da nastave proizvodnju.

"Prije nekoliko mjeseci do mene su stigle informacije s područja Općine Brinje, kao i Grada Otočca da proizvođači mlijeka imaju određene probleme i da prijeti prestanak otkupa na ovom području. Tu se radi o 196 OPG-a koji svoje mlijeko prodaju na tržištu. Vrijeme korona-krize dodatno je produbilo te probleme i smatrao sam da je pomoć tim gospodarstvima neophodna. Iz proračuna smo izdvojili 300 tisuća kuna kako bi subvencionirali otkup. Naša zajednička misija bila da tom problemu doskočimo i pomognemo našim proizvođačima. Riječ je o 262 tisuće litara mlijeka mjesečno ili 3,2 milijuna litara godišnje.

Vladimir Tomaić: Nadam se da će politika nakon krize kreirati potpuno novu strategiju

Zato smo u dogovoru s korisnicima i prijevoznicima odlučili sufinancirati otkup mlijeka sa 15 lipa po litri", kaže ličko-senjski župan Darko Milinović.

Pravo podnošenja prijave na Javni poziv imaju trgovačka društva, obrti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koji vrše sakupljanje i prijevoz na području Ličko-senjske županije, a opravdani troškovi za subvenciju su troškovi prijevoza mlijeka malih proizvođača mlijeka.

Jedan od najpoznatijih ličkih sirara, prerađivača mlijeka je Vladimir Tomaić iz sirane Runolist iz Otočca koji kaže: "Ova je pomoć stigla u zadnji čas. Posvuda u Hrvatskoj već duži niz godina traje kriza otkupa mlijeka. To se povećalo našim ulaskom u EU jer umjesto da nam se tržište otvorilo, dogodilo se obratno. Iz EU nam dolazi mnoštvo prehrambenih proizvoda, a domaći proizvođači su zbog mnogih parafiskalnih nameta nekonkurentni na tržištu".


Tagovi

Otkup mlijeka Subvencija Pomoć OPG-ovima


Autor

Milan Tomašević

Više [+]

Milan je od 2000. godine u novinarstvu. Do 2016. radio je na Hrvatskom radiju - Radio Gospić. Nakon toga pokreće vlastiti internetski portal Lika-express, gdje želi promovirati male uspješne ljude sa svakodnevnim uspjesima i problemima.