Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ile de France
  • 09.07.2019. 12:00
  • Osječko-baranjska, Slobodna Vlast, Klokočevci

Pomaknuli granice ovčarstva u Hrvatskoj: Imamo ovce najboljih genetskih linija u regiji!

Dvojica mladih poljoprivrednika, 34-godišnji Nenad Kuzmanović i njegov četiri godine stariji prijatelj, Saša Horvat, udružili su snage te pomaknuli granice ovčarstva u Hrvatskoj. Sada će se po vrhunske primjerke grla s rodovnicom dolaziti kod nas.

Foto: Arhiva Nenada Kuzmanovića i Saše Horvata
  • 5.810
  • 637
  • 0

Dvojica mladih poljoprivrednika, 34-godišnji Nenad Kuzmanović iz Zagreba i njegov četiri godine stariji prijatelj, Saša Horvat, iz sela Klokočevci, kod Našica, udružili su snage te su pomaknuli granice ovčarstva u Hrvatskoj.

Zahvaljujući sredstvima koje je Saša povukao preko tipa operacije 6.1.1. Programa ruralnog razvoja i kreditu koji je podigao Nenad, mladi su farmeri kupili vrhunske primjerke ovaca pasmine Ile de France. U Hrvatsku su do sada uvezli 110 ovaca i sedam ovnova, u što su, do sada, uložili 40.000 eura.

"Još kao srednjoškolac, pomažući roditeljima na imanju u Slavoniji, zakoračio sam u poljoprivredu. Uz nešto oranica, imali smo ekstenzivni voćnjak starih, autohtonih sorti šljiva Bistrice i Bjelice. Iako sam po struci medicinski tehničar te radim u zagrebačkoj psihijatrijskoj bolnici, poljoprivreda me je sve više privlačila, stoga sam postepeno počeo povećavati površine pod trajnim nasadima. U upisniku sada imam ukupno 6 hektara zemlje, od čega je 3 hektara voćnjaka, 1,8 hektara šljiva i 1,4 hektara oraha. No, nisam niti na tome stao. Prošle sam godine izgradio ovčarnik u koji je, nedugo zatim, uselilo i moje prvo stado ovaca“, priča Nenad Kuzmanović.

Prve agrla uvezli su iz Austrije

Žarka mu je želja, kako kaže, bila uzgajati pasminu ovaca ile de France, no to što je tražio, u Hrvatskoj nije pronašao, pa se odlučio za uvoz ovaca iz Austrije.

Pasmina ovaca koja postaje broj 1 u Europi

"Ile de France je najmesnatija ovca na svijetu koju Francuzi izvoze na sve kontinente. Upravo je ta pasmina najpopularnija u susjednoj Srbiji i BiH, a polako postaje i broj 1 u Europi. No, budući da sam zaključio da kod nas, u Hrvatskoj, u tom trenutku nije bilo adekvatne genetike, prošle sam godine iz Austrije uvezao prva, čistokrvna ženska grla pasmine ile de France. U samo par mjeseci bavljenja ovčarstvom, zaljubio sam se u taj posao. Sada svaki slobodan trenutak provodim na svojoj farmi u Slavoniji, u selu Slobodna Vlast kod Đakova. No, budući da radim u Zagrebu, od velike pomoći mi je ujak koji se, kada sam na poslu, brine za moje životinje“, priča Nenad.

Kako bi stekao nova, vrijedna znanja, ali i svoju malu farmu obogatio novim ovcama vrhunske genetike, s prijateljem Sašom, koji je i sam uvezao nešto ovaca iz Mađarske, odlučio je otputovati u Francusku kako bi obišao neke od najboljih tamošnjih farmi ovaca. 

Cilj im je uzgajati ovce vrhunske genetike

"Tragajući za vrhunskom genetikom, zaključili smo da to što tražimo možemo pronaći samo u Francuskoj te smo, prošle jeseni, posjetili tamošnje farme ovaca. Nakon prve posjete i druženja s ovčarima u regiju Ile de France, po kojoj je spomenuta pasmina ovca i dobila ime, bili smo doslovno oduševljeni, kako kvalitetom ovaca, tako i njihovim načinom uzgoja. Odmah smo dogovorili kupnju i uvoz ovaca u Hrvatsku. Riječ je o ovcama vrhunske genetike, s tri najbolje francuske farme, a Saša je kupio i ovna koji je, na sajmu u Parizu, osvojio treće mjesto. Sada s ponosom možemo reći da imamo jednu od najboljih genetika u ovom djelu Europe, a to je definitivno velik napredak za cijelo hrvatsko ovčarstvo, jer nitko, od osamostaljenja Hrvatske do sada, nije uvezao ovoliko čistokrvnih grla ovaca i tako visoke kvalitete“, pričaju Saša i Nenad koji su do sada uvezli 110 ovaca i sedam ovnova.

Mladi su ovčari Francusku ponovo posjetili i ove godine te su uspostavili suradnju s OSON-om, organizacijom koja okuplja 40 najboljih francuskih uzgajivača ovaca. Uz prodaju u Hrvatskoj, gdje je, kako kažu, interes velik, misija im je izvoziti i u zemlje u okruženju.

Prošli su na tipovima operacije 6.1.1 i 6.3.1.

Za razliku od Nenada koji je zaposlen u metropoli, Saša je odlučio trajno ostati na selu te se, uz voćarstvo, baviti i ovčarstvom. U ostvarenju njihovih ambicioznih ciljeva, mladom su dvojcu uvelike pomogle mjere iz Programa ruralnog razvoja.

U Hrvatskoj sada imamo jednu od najboljih genetika ovaca u čitavoj regiji, kažu Saša i Nenad

"Aplicirao sam za tip operacije 6.1.1., 'Potpora mladim poljoprivrednicima' i prošao sam. To mi je omogućilo da, uz 70 grla svojih, domaćih ovaca, s Nenadom uvezem nova, selekcionirana grla iz Francuske. Čitavu investiciju uvoza ovaca financirao sam upravo kroz 6.1.1, dok je Nenad svoj dio investicije pokrio kreditom. Vrijednost investicije je 40.000 eura, od čega sam ja uložio 30.000, a Nenad 10.000 eura“, kaže Saša.

I dok je on prošao na tipu operacije 6.1.1., Nenad je, iz drugog pokušaja, uspio proći na tipu operacije 6.3.1, 'Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava', a dobivena sredstva iskoristio je za kupnju novog traktora i malčera. 

Razvojem posla dvojica mladih poljoprivrednika su i više nego zadovoljna, jer vrhunska su grla, kako kažu, hrvatski poljoprivrednici do nedavno morali uvoziti iz Mađarske, Austrije, Češke, dok će od sada, nadaju se, situacija biti obrnuta.

"U Hrvatskoj sada imamo jednu od najboljih genetika ovaca u čitavoj regiji, sva su grla s rodovnicima, pa će od sada Mađari, Česi, Rumunji i ostali, po vrhunske primjerke ovaca, dolaziti k nama u Slavoniju“, poručuju optimistično Nenad i Saša.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Nenad Kuzmanović Saša Horvat Ile de France Vrhunska genetika Uvoz ovaca Ovčarstvo


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.