Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poziv mljekarima
  • 09.09.2022. 16:30
  • Brodsko-posavska, Slavonski Brod

Pokrenuta inicijativa za osnivanjem Hrvatske udruge malih i srednjih proizvođača mlijeka

Moramo se izboriti da se naše mlijeko plaća kao i velikim isporučiteljima, kaže pokretač inicijative, Ivan Klasnić.

Foto: Maja Celing Celić/I. Klasnić
  • 540
  • 225
  • 0

Predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije, Ivan Klasnić, pokrenuo je inicijativu za osnivanjem nacionalne Udruge malih i srednjih proizvođača mlijeka. 

Na takav potez potaknula ga je, kako objašnjava, cijena otkupljivača koji im ovu vrijednu tekućinu isplaćuju po količini, a ne kvaliteti. Odlučio je prikupiti podatke o malim i srednjim proizvođačima s ciljem da se udruže oni koji se uz visoke cijene inputa poput repromaterijala, stočne hrane, plavog dizela, električne energije, plina žele nastaviti baviti tom proizvodnjom.  

"Moramo se izboriti da se naše mlijeko plaća kao i velikim isporučiteljima. Kako bi došli u mogućnost pregovaranja s otkupljivačima, moramo se udružiti po Zakonu o nepoštenoj trgovačkoj praksi i po uredbama EU, koja je svim državama članicama uputila javni poziv kako bi zaštitili male. Ista je situacija i u većini država EU-a, samo što su oni bolje organizirani i lakše ostvaruju svoje ciljeve", objašnjava razloge dodajući kako trenutno dobivaju maksimalno do 3 kune po litri.

Želja je pozitivna nula 

Kaže i da su stručnjaci s Agronomskog fakulteta izradili bilancu ulaznih troškova i same cijene. Po njihovom izračunu, sa svim subvencijama, da bi bili na pozitivnoj nuli, trebala bi biti 4 kune.

"Ako propadnemo, mnogi će otići van, razdvojit će se obitelji, a izgubit ćemo i ovo malo domaćeg mlijeka koje nam je preostalo. Pit će se kokosovo ili ono upitne kakvoće koje će se plasirati na police trgovačkih centara", upozorava Klasnić koji se za osnutak udruge priprema više od mjesec dana, ali kako dodaje, odgađa se obratiti mljekarima s područja Hrvatske jer, sad je žetva, onda silaža...

"Ako ćemo gledati proizvođače mlijeka koji smo uz to i tovljači, ratari, držimo junice za remont stada, onda se nećemo nikada sastati jer nikada nemamo slobodnog vremena", govori inicijator koji je svjestan da su ljudi izgubili povjerenje u udruge.

Ističe kako je od 3.000 do 3.700 proizvođača, jer se stalno kalkulira koliko ih ima, samo 10 posto velikih, dok su ostali mali. 

"Ako nemamo zajednički cilj, ako nemamo čvrstu volju i snažan moral, propast ćemo prije nego što mislimo', ističe pozivajući sve male i srednje proizvođače, kao i one velike, jer smatra, ako propadnu mali situacija će se automatski preliti i na velike. 

Na čelu udruge treba biti ženska osoba 

Zadao si je već i ciljeve, a prvi je osnutak inicijativnog odbora što je, kaže, dijelom već i odradio stupivši u kontakt s ljudima iz županijskih ureda za poljoprivredu. "Vizija je da iz svake županije budu dva člana u inicijativnom odboru koji bi se potrudili pridobiti što više članova iz svojih županija. Potom bi organizirali osnivačku skupštinu", objašnjava postupak. 

Kako je već na čelu Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije, smatra da bi vođenje nove trebao preuzeti netko mlad, perspektivan i uporan, voljan voditi novu. 

"Pobornik sam da to bude ženska osoba, iz više razloga. Zahvaljujući upravo ženama, većina nas još drži krave. Isto tako, ako žena drži 'tri ugla kuće', smatram da će biti i bolji pregovarač i čelnik udruge", kazuje ovaj farmer kojemu obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo vodi supruga sa 62 grla stoke među kojima je danas 18 muznih krava, a imaju i steone junice kao i one koje još nisu spremne za oplodnju, i bikove. 

Dodaje kako je o inicijativi razgovarao i s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković koja, također, podržava osnutak ovakve udruge. 

Zainteresirani mu se mogu javiti na e-mail: klasnic.ivsa@gmail.com ili ga nazvati na mobitel 091 892 30 51.


Tagovi

Ivan Klasnić Udruga malih proizvođača mlijeka Inicijativa Otkup mlijeka


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P